Stempelen, stansen en embossen

De laatste tijd zijn we steeds vaker in de weer met papier, stickertjes, stempeltjes en andere leuke plaatjes. We gebruiken ze niet alleen in onze bullet journal, maar ook voor het maken van snail mail en kaarten. Vonden we kaarten maken eerder een beetje een oubollige hobby (sorry), tegenwoordig denken we daar echt heel anders over.

Hoe leuk is het namelijk om allerlei mooie papiertjes te combineren met leuke plaatjes, die je zelf kunt maken door ze bijvoorbeeld te stempelen of te stansen. Voor dat laatste hebben we onszelf een tijdje terug een mooie stansmachine cadeau gedaan: de Gemini Junior by Crafters Companion. Een luxe stansmachine waarmee je niet alleen papier kunt stansen, maar ook stof of vilt bijvoorbeeld. Reuze handig ook wanneer je van patchwork of quilten houdt!

Stansen maar!
Naast een stansmachine heb je ook stansen nodig. Maar wees gewaarschuwd… stansen zijn verslavend en de keuze is reuze! Hoe het stansen in zijn werk gaat? Dat is heel eenvoudig. Je legt de stans op het papier en legt hem tussen de platen die bij de stansmachine horen (check de gebruikaanwijzing van je stansmachine om te zien welke platen je moet gebruiken). Dan haal je de platen met de stans en het papier ertussen door de machine en tadaa… je hebt een prachtig afbeelding gestanst uit het papier!
stansen

Embossing
Je kunt de stansmachine niet alleen gebruiken om plaatjes uit papier (of vilt/stof) te stansen, maar ook om te embossen. Hiermee creëer je een reliëf van een afbeelding of een patroon op je papier. Je hebt hiervoor een embossing folder nodig. Sommige embossing folders bevatten ook nog kleine stansjes. Met deze folders kun je dus zowel embossen als stansen, helemaal tof dus. Je legt het papier tussen de twee lagen van de embossing folder en legt de folder met het papier ertussen tussen de platen van je stansmachine. In de gebruiksaanwijzing van je stansmachine wordt aangegeven welke platen je nodig hebt om te embossen. Je haalt het geheel door de stansmachine heen en wanneer je de embossing folder daarna open maakt, zie je dat de afbeelding in het papier is gedrukt.

Stempelen
Naast stansen en embossen is het ook erg leuk om afbeeldingen voor op je kaart te maken met behulp van stempels. Je hebt twee verschillende soorten stempels: clear stamps en rubberen stempels. Clear stamps zijn gemaakt van acryl of siliconen. Het grote voordeel van deze stempels is dat ze doorschijnend zijn en dat je daardoor heel exact kunt bepalen waar je ze wilt stempelen. Dit doe je met behulp van een doorschijnend acryl blok.

Rubberen stempels
Je kunt om te stempelen natuurlijk ook de ‘gewone’ stempels, oftewel rubberen stempels op een houten blokje gebruiken. Nadeel van deze stempels is dat je minder goed kunt zien waar je precies stempelt. Maar als je ze bijvoorbeeld op etiketten stempelt, en ze vervolgens uitknipt, heb je er een stickertje van gemaakt en en kun je ook heel makkelijk bepalen waar je ze precies wilt hebben.

Stempelinkt
Om te stempelen heb je natuurlijk ook nog inkt nodig. Je hebt in de basis twee verschillende soorten inkt: pigment inkt en dye inkt. Wij gebruiken VersaFine Clair, een pigment inkt op oliebasis en daardoor ook uitstekend geschikt als je de stempels bijvoorbeeld wilt inkleuren met waterverf. En we gebruiken Memento, een dye inkt op waterbasis die op hun beurt weer geschikt zijn om in te kleuren met stiften op alcoholbasis. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer merken stempelinkt zoals Stazon en Distress bijvoorbeeld.

Zelf een kaart maken?
Stempelen, stansen en embossen… drie technieken die je heel leuk met elkaar kunt combineren. Of je er nu een kaart mee wilt maken, een snail mail of dat je ze wilt gebruiken in je art journal of bullet journal. Experimenteer er zelf ook maar eens mee en je zult zien dat het ontzettend leuk is om te doen! Deze kaart maakten we onlangs voor Valentijnsdag, maar hij is ook erg leuk om gewoon zomaar te maken voor als je iemand een lief kaartje wilt sturen. Wil je weten hoe je dit kaartje maakt? Kijk dan naar deze video tutorial, je ziet dan ook de technieken van het stansen en embossen voorbijkomen: https://freu.be/lvalentijnskaartmaken