Gratis haakpatroon: STOLA

Durable is een merk garen dat ik al heel lang ken, mijn moeder haakte ermee, mijn oma… Erg leuk dus om er nu zelf ook mee te haken. Ik ging aan de slag met een van de nieuwe garens uit het assortiment: Durable Double Four.

Durable is een garenmerk dat al meer dan 80 jaar bestaat. Soms kom je in tweedehandswinkeltjes nog wel van die oude bollen tegen met mooie vintage wikkels. In de jaren 70 was Durable vooral heel erg populair. Mijn moeder haakte er bijvoorbeeld gordijntjes en kastrandjes mee. Heel toevallig zag ik de patroontjes ervan laatst staan in een oud Durable-patronenboekje.

Restyling
Onlangs heeft het merk Durable een restyling ondergaan, het logo is vernieuwd, de garenwikkels zijn aangepast en is het assortiment uitgebreid met garens en kleuren die helemaal van nu zijn, zonder daarbij de oude vertrouwde kwaliteit teniet te doen.

Durable Double Four
Een van die nieuwe garens is Durable Double Four een 100% katoenen garen met een vintage look. Eén streng weegt 100 gram en bevat 150 meter garen. Met naald 4,5-5 haakt en breit het heerlijk weg. Hoewel het garen er in 41 hele mooie kleuren is, ging ik aan de slag met de kleur zwart (black). Ik haakte er een patroontje mee uit een van de oude patronenboekjes van Durable waar ik zo dol op ben. En ik mag dit patroontje hier met toestemming van Durable met jullie delen:

NR. 84
GEHAAKTE STOLA 
(KETTINGSTEEK)

Grootte: ca. 175 cm aan de lange zijde, ca. 86 vanaf de hals tot aan de punt
Materiaal: ca. 400 gr Durable Katoen Double Four
Haaknaald: nr. 4,5
Opzetten: 300 lossen

1e toer: beginnen in de 4e steek vanaf de naald en haken: *1 vasten, 6 lossen, 5 lossen overslaan, gehele toer vanaf * herhalen.
2e toer: 4 lossen, *1 vaste in het boogje, 6 lossen, gehele toer vanaf * herhalen en eindigen met 1 vasten in het boogje aan de kant.
Herhaal toer 2 totdat 1 boogje over is.

Franje: knip 3 draden van ca. 65 cm, deze dubbelvouwen en de lus met behulp van de haaknaald door een boogje aan de buitenzijde halen, de draadeinden door de lus halen en aantrekken.

Opmerkingen: ik haakte de stola zelf met haaknaald 5 ipv haaknaald 4,5. Daardoor is de stola aan de bovenkant wat langer geworden (230 cm). Ook liet ik de franjes achterwege waardoor ik uiteindelijk maar 3 bollen Durable Double Four nodig had.

Superstola!
Ik ben echt ontzettend blij met hoe de stola is geworden. Ik draag hem bijna iedere dag  (hij past namelijk erg goed bij al die zwarte kleding van mij) en ik krijg er heel veel complimenten over. Leuk dat een patroon zo eenvoudig, zo mooi uitpakt vind je niet 😉 Door het vele dragen wordt de stola trouwens alleen maar zachter en is hij nog fijner om te dragen. Kortom, een echte freubelaanrader!