CAL’s, KAL’s en SAL’s

Ze zijn o zo populair, de CAL’s, KAL’s en SAL’s. Niets zo leuk immers als samen met anderen haken, breien, naaien of borduren. Vanzelfsprekend maakt iedereen wel zijn eigen haak-, brei- of borduurwerk, maar je werkt er wel tegelijkertijd aan. En dat maakt het nou juist zo leuk!

Misschien heb je al vaker aan een Crochet Along (haken), Knit Along (breien) of Stitch Along (borduren) meegedaan, misschien nog nooit. We hebben een aantal projecten voor je op een rij gezet die onlangs zijn gestart of zeer binnenkort gaan starten. Misschien zit er iets voor je bij?

Cosy Woondekens Crochet Along
Deze CAL is ontworpen door Jolanda en Naomi, twee dames die al veel succesvolle CAL’s op hun naam hebben staan: Double Trouble en Mix ‘n Match. De allereerste Crochet Along in 2014 maakte Jolanda samen met Tertia en eigenlijk was dat het begin van de hype rondom CAL’s.
De Cosy Woondekens Crochet Along gaat op 15 september van start. De patronen worden wekelijks gratis gedeeld via de Facebook-groep van deze CAL, maar ook via het blog van Jolanda en de website Haakplein. Het idee van de woondeken is dat het is een deken is waarmee je alle kanten op kunt, als plaid voor op de bank bijvoorbeeld, maar ook geschikt als babydeken bijvoorbeeld. Er zijn twee kleurenversies bedacht waarvan je bij de diverse handwerkwinkels zowel on- als offline ook de bijbehorende pakketten met bollen Durable Cosy Fine kunt kopen: Cool ‘n Cosy (blauw/groene versie) en Sweet ‘n Cosy (roze versie). Je kunt de deken eventueel ook haken met ander garen in andere kleuren.

Spirits of Life Wrap CAL
In navolging van inmiddels heel veel succesvolle CAL’s, waaronder de Scheepjes CAL Hygge, Last dance on the beachScheepjes CAL 2014 van Wink, start er in oktober een CAL die weliswaar niet van Scheepjes zelf is, maar wel wordt gesponsord door dit garenmerk, nl. de Spirits of Life Wrap CAL. Het patroon van deze CAL waarmee je een mooie omslagdoek van 63 cm x 180 cm gaat haken, is ontworpen door Lilla Björn Crochet. De CAL start op 18 oktober en de gratis patronen worden gedurende 9 weken gedeeld in de Facebookgroup Official CCC Social Group en via www.lillabjorncrochet.com. Ook van deze CAL zijn er bijbehorende garenpakketten verkrijgbaar in drie verschillende kleuren. Maar je kunt de omslagdoek ook haken met garen van je eigen keuze.

Kalevala CAL
Deze CAL is eind augustus gestart, maar je bent nog prima op tijd als je alsnog wilt inhaken. Deze deken wordt gehaakt ter ere van het 100-jarige bestaan van Finland. Het ontwerp is gemaakt door Milla Elo en Sari Åström en nog 17 andere ontwerpers. De CAL bestaat uit 24 vierkanten (en een paar bonusvierkanten voor de liefhebbers) plus een patroon voor het aan elkaar zetten en de rand. Alle informatie en patronen worden ook in het Nederlands vertaald aangeboden en vind je hier op deze website. De Kalevala CAL heeft ook een eigen Facebook-groep met al meer dan 7000 internationale leden.

Knotten CAL 2017
Op 15 september start wolwinkel Knotten uit Delft met de Knotten CAL 2017. Je kunt kiezen of je een grote of een kleine deken wilt maken. En ook bij deze CAL bestaat de mogelijkheid een pakket met garen te kopen waarbij je de keuze hebt uit drie verschillende kleursamenstellingen. De patronen worden wekelijkse op de site van Knotten gepubliceerd.

Not A CAL

Een beetje anders dan anders, maar daarom zeker niet minder leuk is Not A Cal van Dedri Uys. We kennen Dedri allemaal van haar wereldberoemde patroon Sophie’s Universe. Op 16 augustus startte zij op Instagram onder de hashtag #notacal een mini-crochet along waarbij je een mooie mandala. Ze deelt het patroon in 15 verschillende delen, die ze door middel van 15 verschillende Instagram-foto’s met je deelt. De laatste foto is inmiddels ook gedeeld, dus er is hier in alle opzichten eigenlijk geen sprake meer van een CAL, maar daarom zeker niet minder leuk om te maken. Zeker als je eigenlijk liefst gewoon lekker doorhaakt (ipv te wachten op nieuwe patroondelen) 😉

KAL’s

Wat betreft de KAL’s lijkt het komend najaar wat rustiger. Er starten wel wat KAL’s, maar deze zijn meestal in het Engels. Leuke KAL’s met Nederlandse patronen die bovendien gratis worden verstrekt, konden we helaas nog niet vinden. Mocht dit veranderen, dan passen we dit blog meteen aan natuurlijk! Daarom hier een paar KAL’s die weliswaar reeds zijn afgelopen, maar nog steeds erg leuk om te maken:
– Mystery KAL Wollyhood
– Kabel-KAL Het Wolhuis
– Kaffe Fasset – Rowan Knit-a-Long deken
– Latvian Sampler – Wieke van Keulen
– Fair Isle Sampler – Wieke van Keulen

SAL
SAL’s zijn Stitch Alongs waarbij je samen borduurt. Een van de bekende Stitch Alongs is Randje per week van Atelier Soed Idee. De patronen van deze succesvolle SAL uit 2014, 2015 en 2016 zijn helaas alleen nog in boekvorm te verkrijgen (m.u.v. 2014 dit boekje is helaas uitverkocht). Maar dit jaar kun je nog meedoen aan het vervolg op deze SAL genaamd Vakje per week. Een project dat inmiddels al 34 weken onderweg is, maar waaraan je nog steeds kunt deelnemen want het totale patroon bestaat uit 48 delen. Je kunt voor deze SAL pakketten met stof en borduurgaren kopen waarbij je een keuze hebt uit twee verschillende kleurstellingen, maar je kunt ook eigen stof en garen gebruiken dat je wellicht nog hebt liggen. De patronen worden zowel op de website van Vakje per week gedeeld als in de Vakje per Week Facebook-groep.
 

Secret Stitch Along
Freubelweb zal dit jaar voor de derde keer op rij in samenwerking met Vervaco een Secret Stitch Along organiseren. Bij een Secret Stitch Along weet je van tevoren niet wat je gaat borduren, dat is het leuke en spannende van dit geheime borduuravontuur. De patronen worden gedeeld in de Secret Stitch Along Facebook-groep en/of per e-mail. Om deel te kunnen nemen heb je wel een Secret Stitch Along borduurpakket nodig omdat je immers niet weet welke kleuren je moet gaan gebruiken. De kleurnummers zullen bovendien niet prijsgegeven worden omdat het project onderdeel uitmaakt van de allernieuwste collectie van Vervaco, of in het geval van de derde Secret Stitch Along die in oktober van start gaat, uit de collectie van Lanarte die pas in 2018 te koop zal zijn in de winkels. Binnenkort volgt er op Freubelweb vanzelfsprekend meer informatie over deze secret SAL, maar vooralsnog is onderstaande afbeelding de enige clou die je krijgt. Spannend he? 😉