Techniek: borduren (deel 3)

We zijn alweer aangekomen bij het laatste deel van onze borduurcursus. In het eerste deel bespraken we hoe en waarmee je de eerste kruissteekjes zet en in het tweede deel kwam onder andere het overnemen van een borduurpatroon op stof aan bod. Vandaag gaan we het om te beginnen hebben over het inlijsten van je borduurwerk. Wanneer je borduurwerkje af is, wil je natuurlijk niets liever dan hem een eervol plekje geven. Traditioneel worden borduurwerkjes in lijstjes opgehangen, tegenwoordig wordt hiervoor ook vaak een borduurring gebruikt. Het is natuurlijk ook mogelijk om je borduurwerk te verwerken in een tas of een kussen(tje) bijvoorbeeld.

Om in te lijsten zo mooi 
Je kunt je borduurwerk laten inlijsten bij een speciale lijstenmaker. Maar je kunt dit ook zelf doen. Voordat je het borduurwerk gaat inlijsten, is het aan te raden je borduurwerk eerst nog even te wassen in een handwasje met een fijnwasmiddel. Laat het op een vlakke ondergrond drogen en strijk het vervolgens aan de achterkant weer netjes glad. Vouw het borduurwerk om een stuuk zuurvrij karton en zet het met dubbelzijdige plakband of met gespannen draden aan de achterzijde vast. Leg het karton met het borduurwerk op de glasplaat in de lijst en sluit de lijst.

In een borduurring
Wanneer je je borduurwrk in de borduurring wilt ophangen, knip je wanneer je klaar bent met borduren het overtollige stof weg. Laat echter voldoende stof over om het borduurwerkje netjes af te kunnen werken. Doe dit door de stof aan de achterkat met een rijgsteek dicht te naaien. Hecht de draad met lange halen, die je kruislings maakt, af. Plak met textiellijm of naai met een stik of festonsteek nog een stukje vilt over de achterzijde van het borduurwerkje.
achterkant1 achterkant2 voorkantDe veelzijdigheid van borduren
In onze borduurcursus hebben we nu alle basistechnieken laten zien van het borduren. Het leuke van borduren is dat het een stuk veelzijdiger is dan het in het wellicht in eerste instantie lijkt. Neem nu bijvoorbeeld het materiaal. Stof is namelijk niet het enige materiaal waarop je kunt borduren, ook papier, hout en schildersdoeken bijvoorbeeld lenen zich heel goed om op te borduren.

Borduurkaarten
Een van de projectjes die leuk en heel eenvoudig zijn om te maken, zijn borduurkaarten. Je prikt eenvoudigweg door de afbeelding die je wilt borduren en de kaart eerst gaatjes. Vervolgens borduur je met naald en draad de contouren van de afbeelding. Mooi in al hun eenvoud! Ze doen me denken aan de kaarten die je vroeger als klein kind ook maakte op school. Toen nog om je fijne motoriek te oefenen. Hier vind je een duidelijke werkbeschrijving.
borduurkaarten
Houten hangers
Ook heel leuk, en bovenal mooi, is borduren op hout. De combinatie van garen en hout is onweerstaanbaar. De borduurtegels van Origamizoo zijn hier een heel goed voorbeeld van. Maar ook de kleinere houten hangers die je in verschillende soorten, maten en vormen kunt kopen tegenwoordig zijn ontzettend leuk om te borduren.
hartje
Schildersdoeken
Op een schilderij borduren kan natuurlijk ook. Afgelopen week nog zagen we een leuk filmpje voorbijkomen van Søstrene Grene waarin ze lieten zien hoe je deze ontzettend leuke geborduurde schilderijtjes kunt maken. Het principe is bijna hetzelfde als die van het maken van de borduurkaarten, alleen worden de steken op een net andere manier gebruikt.
Schermafbeelding 2016-04-23 om 19.54.44
Heleboel borduurtechnieken
Zo zie je maar weer hoe veelzijdig borduren eigenlijk is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle verschillende soorten borduurtechnieken die er wereldwijd nog zijn. Heel veel landen hebben namelijk hun eigen borduurtechniek, zoals Blackwork, Bargello of Florentijns borduurwerk, Perzisch ajourborduren en Assisi borduurwerk bijvoorbeeld. Allemaal eigen en andere toepassingen van de borduurtechniek. Zelf willen we de volgende drie borduurtechnieken in ieder geval nog graag onder de knie krijgen:

  • Hardanger borduren (Noorse borduurtechniek)
  • Yllebroderie (Zweeds borduren)
  • Sashiko (Japanse borduurtechniek)

Noors_bordurenZweeds_borduren
Van de eerste twee hebben we al een starterspakketje in huis en van die laatste hebben we – ter inspiratie – een Pinterest-bord gemaakt met allemaal mooie patronen. Je hoort natuurlijk vanzelfsprekend van ons wanneer we hiermee aan de gang gaan. Wie weet plakken we er dan nog wel een vervolgcursus borduren aan vast. Voor nu hopen we dat je de borduurcursus leuk vond en dat we je ook een beetje verliefd hebben kunnen laten worden op onze – stiekem – favoriete handwerktechniek.

Pssst: als dat laatste inderdaad het geval is… doe dan ook mee met onze nieuwe give away. We geven namelijk twee borduurpakketten van Dendennis weg!