Alexa Boonstra over ‘Amilishly Chibi Dolls’

Aankomende vrijdag, op 23 oktober, komt het boek ‘Amilishly Chibi Dolls’ uit. Dit is een vervolg op Alexa Boonstra’s ‘Amilishly Dolls’. In dit nieuwe boek komen de schattige amigurumi popjes weer terug, maar dan in een kleinere variant! Ik (Kiara stagiaire van Freubelweb) ben erg benieuwd hoe dit proces ging en hoe dit leuke idee is ontstaan. Met deze vragen ben ik op Alexa afgestapt.  

Hi Alexa! Voor de mensen die je misschien nog niet kennen: kun je ons wat meer vertellen over wie je bent en wat je doet?

“Hoi! Ik ben Alexa, ik ben 30 jaar oud en woon met mijn vriend in Bleiswijk. Ik ben opgeleid tot HBO Verpleegkundige en ik heb ook een aantal jaar als verpleegkundige gewerkt op de oncologie afdeling. Sinds begin 2018 werk ik full time aan mijn eigen bedrijf Amilishly als ontwerpster van haak- en breipatronen. Het meest populair van de patronen die ik maak zijn de amigurumi patronen. Dit zijn schattige Japans geïnspireerde amigurumi popjes.”

Waarom ben je ooit begonnen met handwerken?

“Ik ben al heel jong begonnen met haken. Toen ik vijf was, gaf mijn moeder breiles bij ons thuis en daardoor wilde ik leren breien. Mijn moeder vond dat nog iets te vroeg en heeft me eerst leren haken. Voor mijn zesde verjaardag kreeg ik mijn eerste setje breinaalden en mocht ik toch eindelijk leren breien. Ik las op dat moment nog geen patronen, dus de dingen die ik breide of haakte waren meestal geïmproviseerde kledingstukken voor mijn poppen.”

Samen met Loes van Freubelweb/Livres De Louise ben je natuurlijk ooit begonnen met het maken van het boek ‘Amilishly Dolls’. Hoe was dit voor jou?

“Terugdenkend aan het proces wat Loes en ik aangegaan zijn voor het maken van Amilishly Dolls, springt er voor mij uit dat het zo ‘vanzelf ging’. Mijn eerste boek moest echt iets worden wat goed bij mij past dus de keuze voor het Japanse thema was snel gemaakt. Met elke keer dat we het boek bespraken werd het een stukje meer echt. Het bespreken van het thema, het maken van de schetsen, het bespreken van de vormgeving en het daadwerkelijke haken van de poppen. Het gaat niet alleen maar om het haken en schrijven van patronen, maar er zit een heel creatief proces omheen wat ons uiteindelijk een heel tof boek en hele mooie herinneringen heeft gebracht.”

Nieuwsgierig? Klik hier voor het inkijkexemplaar!

De Amilishly Dolls hebben allemaal een leuk achtergrondverhaaltje en zijn bovendien ontzettend goed gemaakt! Waar haal je je inspiratie vandaan voor zulke creatieve projecten?

“Inspiratie kan echt overal vandaan komen bij mij, vaak loop ik over van ideeën. Voor ‘Amilishly Dolls’ heb ik echt onderzoek gedaan naar de kledingstijlen die je in Japan zou kunnen tegenkomen: Welke regels er aan die stijlen verbonden zitten bijvoorbeeld. Toen ik dat in kaart had heb ik de meisjes bedacht. Ik vind een ontwerp pas echt af als ik weet wie het is. Dus de naam, de achtergrond en het karakter zijn voor mij hele belangrijke aspecten van het ontwerp.”

Nu een jaar later kom je weer met een boek uit! ‘Amilishly Chibi Dolls’, de poppen in een kleinere variant. Hoe was het voor jou om weer te mogen beginnen met het maken van een boek?

“Het leuke aan de Chibi Dolls is dat het begon als grapje. Ik had al twee van de meisjes uit ‘Amilishly Dolls’ omgezet in een kleinere ‘Chibi’ versie voor Handwerken Zonder Grenzen en Aan de Haak en daar kwamen enorm leuke reacties op. Dus de grap om alle meisjes om te zetten in een kleinere variant, was natuurlijk zo gemaakt. Alleen werden we er zelf zo enthousiast van dat we er maar gewoon aan de slag mee zijn gegaan en nu mag ik het resultaat weer in handen houden. Een boek vol met kleine schattige meisjes, daar word je toch gewoon heel blij van?

Nieuwsgierig? Klik hier voor het inkijkexemplaar!

Het is natuurlijk bijna onmogelijk om uit te kiezen, maar heb je een favoriet: ‘Amilishly Dolls’ of zijn kleinere variant ‘Amilishly Chibi Dolls’? Welke was leuker om te maken?

“Het is enorm moeilijk om te kiezen, dus dat doe ik ook maar niet. Het leuke aan ‘Amilishly Dolls’ was om karakters tot leven te zien komen en bij Chibi Dolls kon ik dat verder uitdiepen door ook verder op hun kindertijd in te gaan en zag ik dat echt ontstaan. Voor mij vult Chibi Dolls het eerste boek echt aan én is het een boek op zichzelf. Ik vind ze beide echt heel leuk geworden en heb aan beide leuke herinneringen overgehouden.”

Zijn er plannen voor andere boeken die je misschien ooit wilt maken, of laat je het hier voorlopig even bij?

“‘Misschien ooit’ plannen zijn er wel, maar dat zei ik ook toen ik ‘Amilishly Dolls’ af had. Er zou echt niet zo snel een tweede boek komen. Wat ik wel weet is als er een nieuw plan komt, dat het me leuk lijkt om een hele andere richting op te gaan met de poppen.”

‘Amilishly Chibi Dolls’ verschijnt op 23 oktober. Ik hoorde dat je een online boekenlancering doet via Teams! Natuurlijk een ontzettend goed idee in deze tijd waar samenkomen lastig gaat. Hoe kunnen mensen hierbij aanwezig zijn?

“Vrijdag om 14:00 doe ik de online boeklancering via Teams. Ik plaats op de dag zelf een linkje op mijn Facebook pagina waar je op kunt klikken om aan te sluiten. Je hoeft geen Teams op je computer te hebben, maar kunt ook via je internet browser meedoen. Mocht je het boek al hebben besteld is het leuk als je hem dan uitpakt, maar mocht je je niet kunnen bedwingen dan snap ik dat heel goed. Ik ben zelf ook het ongeduldige typje.”

PS: Lees je dit bericht later dan 23 oktober en/of heb je de online boeklancering gemist? Geen probleem! Klik hier en kijk de boeklancering terug op YouTube!

Facebook @Amilishly
Instagram @Amilishly
Website @Amilishly