Veertje in Vierdaagse stijl

Veertjes zijn leuk, veertjes zijn hip! Op Freubelweb staan inmiddels al een paar hele leuke gratis patroontjes om veertjes te maken. Een daarvan heb ik omgetoverd tot een Vierdaagse veertje omdat ik die dit jaar – samen met mijn zus – weer gaan lopen!

De Vierdaagse van Nijmegen is een heel bijzonder evenement. Jarenlang heb ik langs de route mijn zus en haar collega’s aangemoedigd. Elke dag dook ik ergens langs de route op om ze aan te moedigen en ieder jaar maakte ik een kleinigheidje om ze een hart onder de riem te steken. Favoriet nog steeds zijn deze leuke slippertjes die ik maakte met dit patroon van Maak het FF.

Waar is het feestje?
Vorig jaar liepen mijn zus en ik voor het eerst samen de Vierdaagse. Het was een groot feest! Wat hebben we genoten en wat was het super om de Vierdaagse een keer als deelnemer mee te maken. Vandaar dat we dit jaar weer samen mee gaan doen, alleen… de voorbereiding is o.a. door alle drukte rondom het boek Crochet in the City niet zo goed gegaan als het jaar daarvoor en vandaar dat ik me wel een klein beetje zorgen maak of het wel weer zo’n feestje gaat worden als vorig jaar. Maar goed… we gaan het zien!

To(o)i, to(o)i, to(o)i!
De collega’s van mijn zus lopen ook weer mee met de Vierdaagse en traditiegetrouw heb ik weer wat leuks gemaakt voor ze. Inspirator hiervoor was mijn zus die me, tijdens een van onze weinige wandeltrainingen, vertelde over de symboliek van de veer. Enerzijds staat de veer voor vrijheid en reislustigheid, anderzijds staat het voor symbool voor kracht, moed en zelfbewustzijn. Heel toepasselijk dus ook vond ik voor de Vierdaagse!

Gratis patroontje
Ik gebruikte het patroontje van Viengeroetje dat je hier op Freubelweb vindt. Een superleuk patroontje dat niet moeilijk is, maar misschien een klein beetje anders dan anders wordt beschreven. We hebben hier dan ook al een paar vragen over gekregen, met name over het begin van het patroon. Vandaar dat we de eerste paar stappen van het patroontje in deze blog gelijk even toelichten met behulp van wat foto’s en een haakdiagram. Belangrijkste om te onthouden als je het patroontje van Viengeroetje gaat maken, is dat je gewoon moet doen wat er staat.

Zo maak je de veer!
Met behulp van de eerste steken maak je het steeltje en de onderkant van de veer:
7 l. 6 l. 1 keer l. 6 v. op de 6 l. 7 l.

Dan komt toer 1: 3 l. als 1e st. 2 st in (4e ) l. 3 st. in de volgende 3 l. 3st. samen haken 1 dubbel st. op de v. in het midden, 3 st. samen haken 3 st. in de volgende 3 l. 3 st in de laatste v.

Om eea nog een beetje extra te verduidelijken, heb ik er nog een haakdiagram van gemaakt.

En dan herhaal je toer 1 eigenlijk steeds totdat je 10 toeren hebt gehaakt.

Je kunt tijdens deze toeren zo vaak als je wilt wisselen van kleur. Een kleurwissel doe je op het moment dat je het laatste stokje van een toer maakt. Je haakt dit stokje half af en haalt dan bij de laatste lus al de nieuwe kleur door de draad.

Nou en zo ga je door. Als je tien toeren hebt gehaakt dan ga je verder met de top, de beschrijving hiervan vind je op de site van Viengeroetje.

Veerkracht!
Speciaal voor mijn zus en haar collega’s heb ik er nog een tekstje met wat letterkralen opgenaaid. Met behulp van een speldje aan de achterkant van het veertje kunnen ze deze veer eventueel op hun tas spelden. Hopelijk zijn ze er weer blij mee en brengt de veer ze veel sterkte, kracht en moed om deze Vierdaagse weer tot een goed einde te brengen!

PS: ik heb er ook maar eentje voor mezelf gemaakt… want een beetje veerkracht kan ik ook wel gebruiken dit jaar! Wil je mijn zus en ik volgen deze Vierdaagse? Dat kan via de pagina Loes & Daan op Facebook!