Loes van Freubelweb

163 Posts 364389 Bekeken
Terug naar blog-startpagina

Test: pompom-makers

09 juni 2016 Categorieen: Algemeen

Vroeger op school heb ik ooit een hele grote, dikke pompom gemaakt. Met allemaal verschillende kleuren en soorten draad. Ik vond het erg leuk om te doen en met de draadjes uit de pompom heb ik heel wat vlechten en staartjes gemaakt bij mijn barbies.

Ouderwetse methode
Op school maakte ik die pompom volgens de ouderwetse methode. Met twee rondjes uitgeknipt uit karton en met een gat in het midden. Met naald en draad haalde ik het garen eromheen. Heel lang heb ik diezelfde methode nog toegepast om pompoms te maken, maar ik knipte dan wel een kleine opening in de rondjes zodat ik het garen er makkelijker en sneller omheen kon wikkelen. Een methode die nog steeds volstaat natuurlijk, want je krijgt er prachtig volle pompoms mee.

Test 1, 2, 3!
Maar er zijn ook een aantal pompom-makers op de markt en nu leek het me een leuk idee om deze eens te testen. Ik selecteerde er drie (v.l.n.r.):pompommakers_vlnr1. De pompom-maker van Clover (€ 7,50 – set van 2)
2. De pompom-maker van Strengels (€ 3,99 – set van 3)
3. De pompom-maker van Made by Me (€ 7,25 – set van 4)

Test: Clover pompom-maker
De allereerste pompom-maker zit er erg indrukwekkend uit. Het is even puzzelen hoe hij werkt, maar met behulp van Google kwam ik eruit. Je vouwt de pompom-maker aan de onder- en bovenkant naar buiten. Vervolgens wikkel je garen om de beide helften van de pompom-maker totdat hij ‘vol’ zit. Dan vouw je de pompom-maker weer dicht. Je knipt met een scherp schaartje de draadjes door en knoopt er op het laatste een touwtje omheen om de draadjes bij elkaar te houden. Dan vouw je de pompom-maker weer open en trek je de pompom-maker uit elkaar. Nu heb je een pompom! En eigenlijk best een mooie pompom ook nog. Enige wat je nog hoeft te doen, is de pompom hier en daar wat bij te knippen. Maar hij voelt mooi vol aan, een prima pompom dus!
clover_howto
Test: Strengels pompom-maker
De tweede pompom-maker ziet er heel anders uit dan de andere twee. De werkwijze is dat ook. Eerst knip je twee draadjes van gelijke lengte af die je aan weerszijde om de pompom heenklemt. Dan wikkel je het garen om de pompom-maker heen. Wanneer je daarmee klaar bent, haal je de twee losse draadjes die je om de pompom had geklemd los en legt er een stevige knoop in om ervoor te zorgen dat de draadjes die je vervolgens gaat doorknippen bij elkaar blijven. Ik moet zeggen dat deze pompom-maker een stuk minder fijn is om mee te werken, aangezien de twee losse draadjes regelmatig in de weg zitten wanneer je het garen om de pompom-maker wilt wikkelen. En het resultaat van deze pompom-maker is zeer teleurstellend… een halfbakken pompom, zo kun je het eindproduct denk ik het beste beschrijven. Ook nadat ik hem flink bijknipte werd het alles behalve een mooie volle pompom.
strengels_howto
Test: Made by Me pompom-maker
De derde pompom-maker bestaat uit twee cirkels die je open kunt vouwen. Vervolgens leg je deze twee opengevouwen helften op elkaar en wikkelt er eerst aan de ene kant garen omheen en vervolgens aan de andere kant. Dan vouw je de pompom-maker weer dicht, sluit de cirkel met af met handige klemmetjes en knipt dan het garen met een scherp schaartje door. Tot slot knoop je er een losse draad omheen om ervoor te zorgen dat de losgeknipte draadjes bij elkaar blijven. Dan open je de klemmetjes en vouw je de pompom-maker weer open en tadaa… je pompom is klaar! De werkwijze van deze pompom-maker lijkt in grote lijnen erg op die van de eerste pompom-maker en je krijgt er net zo’n mooie, misschien zelfs een nog net iets vollere pompom mee.
madebyme_howto
Als beste getest…
Dit laatste aspect is een van de redenen dat derde pompom-maker, die van Made by Me, mijn absolute favoriet is. De belangrijkste reden is de snelheid en het gemak waarmee je de pompoms mee kunt maken. Op de tweede plaats eindigt de pompom-maker van Clover omdat hij nu eenmaal net iets minder makkelijk werkt. En op de derde plaats, of beter gezegd laatste plaats, de pompom-maker van Strengels. Daarmee zal ik zelf nooit meer een pompom maken. Dan kun je veel en veel beter terugvallen op de oude en vertrouwde methode en gewoon – net als vroeger – twee kartonnen rondjes met een gat erin knippen om pompoms te maken. Iets dat overigens niet geldt voor de winnende pompom-maker. Die nodigt uit tot het maken van nog heel veel leuke pompom-projecten zoals deze leuke slinger bijvoorbeeld, of deze kroonluchter of een van de andere leuke pompom-projecten op Freubelweb.

ouderwetse methode

U moet inloggen om deze freubel te kunnen loven