Loes van Freubelweb

163 Posts 364403 Bekeken
Terug naar blog-startpagina

Terugblikken: de trends van 2016

13 december 2016 Categorieen: Algemeen

Een nieuw jaar staat alweer bijna op het punt van beginnen. Altijd een mooi moment om even terug te blikken, maar natuurlijk ook vooruit te kijken. Wat waren de trends van het afgelopen jaar? En wat worden de trends voor het komend jaar? Eerst gaan we kijken naar de trends van het afgelopen jaar. Freubelweb zet ze – onder meer op basis van onze statistieken – voor je op een rij.

Welke handwerktechniek deden we het meest?
1. haken
2. borduren
3. vilt

Afgelopen jaar was haken – net als de voorgaande jaren – de nummer 1 handwerktechniek in Nederland. Zo werd er volop Tunisch gehaakt en ook zag menig gehaakte lappenpop het levenslicht door het succesvolle haakboek Gehaakte Lappenpoppen van Sascha Blase-Van Wagtendonk waarvan inmiddels een tweede deel is verschenen. Daarnaast werd er door de haaksters onder ons een leuke bestemming gevonden voor rondslingerende houten gordijnringen, die werden namelijk in een handomdraai omgetoverd tot een mooie bijtring/rammelaar! En uit het niets was daar ineens planned pooling, een techniek waarbij je mooie ruitvormige patronen kunt haken met behulp van bepaalde multi-color garens.
byClaire-haakgeluk-2-garenspatronenworkshops-18 gehaakte lappenpoppen BIJTRINGplanned pooling

Op nummer 2 vinden we de techniek borduren. En dat doet ons als borduurliefhebbers van het eerste uur goed! In de mode-industrie zie je tegenwoordig ook veel geborduurde accenten terugkomen. Vaak zijn de trends op fashion-gebied een teken aan de wand voor wat betreft de trends op DIY-gebied en andersom. Hetzelfde zie je namelijk ook bij breien. Er hangt veel knit wear in de kledingzaken. Toch valt breien met een vierde plek nog net buiten de FreubelTop3. De derde plek wordt namelijk ingenomen door vilt, en dat is ook niet zo gek wanneer je kijkt naar de trends op home-deco gebied waarbij veel gebruik wordt gemaakt van vilt.

Wat haakten we het meest?
1. kraamcadeaus
2. sjaals/omslagdoeken
3. kerstprojecten

Kraamcadeautjes in de vorm van rammelaars, knuffeldoekjes, babydekentjes en bijvoorbeeld een mooie mobiel of wagenspanner. Haken leent zich ook perfect voor het maken van de liefste kraamcadeautjes. Leuk om te maken en zeker zo leuk om te geven!

Sjaals heb je nooit genoeg! De ene keer maak je een rechte sjaal, de andere keer een driehoeksjaal. Een lekkere warme voor in de winter (met matching muts en wanten natuurlijk) en in de zomer een mooie luchtige.

De Kerst is het seizoen bij uitstek om iets leuks voor te haken. Of het nu gaat om een kerstbal voor in de boom, een complete kerststal of een rendier voor aan de muur bijvoorbeeld. Met haken voor kerst kun je alle kanten uit.
rammelaars-268x335 sjaal-466x335 kerstballen1-251x335

Welke dieren haakten we het meest?
1. zeepaard
2. aap
3. konijn

Amigurumi’s vielen dit jaar net buiten de top 3 van meest gehaakte projecten. Toch worden er nog steeds veel dierenknuffels gemaakt. 2016 was het jaar van de aap, maar toch staat het schattige zeepaard op nummer 1 van meest gehaakte dieren op Freubelweb. Op nummer 3 staat het altijd leuke konijn. Zou het meest gehaakte dier in 2017 dan misschien een haan worden? We gaan het zien!
zeepaardje-222x335aapkonijntje-267x335

Welke trends vielen ons afgelopen jaar nog meer op?

Cactussen! In alle vormen en maten. Gehaakt, getekend, geknipt en geplakt… je kunt het zo gek niet bekennen of je kunt er een cactus mee of van maken. En een zelfgemaakte cactus die gaat natuurlijk nog langer mee en dus is het maar goed dat cactussen ook in 2017 nog ‘in’ zijn.

Oh en Flamingo’s en Ananassen… want wie wordt er nu niet vrolijk van zo’n mooie tropische verschijning 😉

Leer! Labels, hengsels… leer geeft net dat leuke extra stoere accent aan je zelfgemaakte project. Met behulp van slagletters en -vormen kun je er bovendien ook nog leuke teksten en figuurtjes in slaan. Hier vind je een handige werkbeschrijving daarvoor.

Handlettering! Wanneer je zelf iets maakt, leg je er ook altijd iets van jezelf in. Met handlettering doe je dit ook daadwerkelijk. Hier vind je een handig werkboekje waarmee je je deze techniek eenvoudig eigen maakt.

Dromenvangers! Niet alleen gehaakte mandala’s tover je eenvoudig om tot dromenvanger, maar ook met behulp van weef- en knooptechnieken maak je mooie dromenvangers. Gebruik een variëteit aan materialen voor een uniek exemplaar.

of Wall art… voor als je liever rechttoe rechtaan weeft en/of knoopt 😉

Chunky garen! Met dikker garen boek je vanzelfsprekend sneller resultaat dan met dun garen. Maar de laatste tijd zien we steeds vaker echt dik garen voorbijkomen, waarbij je wel haaknaald 35 (!) nodig hebt bijvoorbeeld. Garen waar je echte haak- of breispierballen voor nodig hebt!

En wat worden de trends voor 2017? Dat vertellen we je in een volgende blogpost!

U moet inloggen om deze freubel te kunnen loven