Loes van Freubelweb

190 Posts 737958 Bekeken
Terug naar blog-startpagina

Techniek: borduren (deel 2)

16 april 2016 Categorieen: Algemeen, borduren, borduurcursus

De vorige keer in deel 1 van onze borduurcursus hebben we de eerste beginselen van de techniek borduren besproken. Aan bod kwamen onder andere de verschillende benodigdheden, het lezen van een kruissteekpatroon, het aanhechten van de draad en hoe je je eerste kruissteekjes maakt. Vandaag gaan we het hebben over het overnemen van een borduurpatroon op een gewone, dus niet aftelbare stof. En de verschillende steken die je bij het borduren van zo’n patroon kunt gebruiken.

Borduurpatroon overnemen op stof
Wanneer je een getekend patroon of figuurtje wilt borduren op stof, kun je dit patroon of figuur op verschillende manieren overnemen op de stof. De makkelijkste manier is de afbeelding eerst over te nemen op papier door het over te trekken bijvoorbeeld, of er zelf op te tekenen, het patroon/figuur uit te printen op te kopiëren. Vervolgens leg je de tekening op de stof, je speldt het papier vast op de stof en borduurt over de lijnen van het patroon heen. Dus door de stof en het papier. Wanneer je klaar bent met borduren, trek je het papiertje voorzichtig van de stof (met behulp van een pincet).

Tip: in plaats van papier kun je ook water- of hitte-oplosbaar vlies gebruiken. 

Transferpotlood
Om nauwkeuriger te kunnen werken, geef ik zelf de voorkeur aan het overnemen van het patroon op de stof met behulp van een transferpotlood of -stift. Met het transferpotlood trek je het patroon eerst over op overtrekpapier. Je kunt hiervoor speciaal overtrekpapier gebruiken, maar ik gebruik meestal gewoon bakpapier. Vervolgens leg je het patroon met de kwant waarop het patroon staat op de stof en strijk je er met een strijkijzer overheen. Het patroon wordt zo op de stof overgenomen.potlood_stiftovertrekken_potloodpatroon_potlood_strijken

overgetrokken_potlood_spiegelbeeld
Let op: wanneer je letters wilt borduren, moet je het patroon in spiegelbeeld overtrekken!

Uitwasbare inkt
Je kunt het patroon ook rechtstreeks op de stof overnemen. Leg de stof op het patroon bovenop een lichtbak of plak het op het raam. Trek het patroon nu met een stift met uitwasbare inkt of inkt dat – na enige tijd – vanzelf verdwijnt over op de stof. Je kunt deze manier vanzelfsprekend alleen toepassen op lichte stof aangezien het lastig is om door donkere stof heen te kijken (ook al ligt hij bijvoorbeeld op een lichtbak).
overtrekken op raamovertrekken_raam_handborduren_huisjehuisje_af
Carbonpapier
Je kunt tot slot voor het overbrengen van patronen op stof ook carbonpapier gebruiken. Je legt het carbonpapier tussen de stof en het patroon (patroon bovenop) op een harde ondergrond. Trek het patroon met een potlood over. Druk ietwat harder op zodat het patroon goed wordt overgenomen op de stof.

Verschillende borduursteken
Naast de kruissteek zijn er nog tal van andere borduursteken. Bij het borduren van figuren of patronen op gewone stof wordt vaak de welbekende rijd- of stiksteek gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook de steelsteek of kettingsteek. De platsteek en voor de oogjes bijvoorbeeld het Franse knoopje.

Steelsteek
De steelsteek is een variant op de stiksteek. Alleen maak je de stiksteekjes precies achter elkaar en verlappen zij elkaar niet. Met de steelsteek is dit wel het geval. Je haalt de naald namelijk steeds net iets naast het einde van de vorige (stik)steek naar boven om vervolgens weer een nieuwe (stik)steek te maken. Deze steek wordt de steelsteek genoemd omdat hij vaak gebruikt wordt voor het borduren van stelen van bloemen.

Kettingsteek
De kettingsteek bestaat uit lussen. Je borduurt ze vanaf de bovenzijde van de stof. Je steekt de naald door de stof naar boven en haalt hem in (bijna) hetzelfde gaatje weer terug naar beneden. Trek hem niet strak aan maar laat een kleine lus over. Haal de naald een klein stukje verder weer omhoog door de stof en door de lus. Je hebt nu een eerste kettingsteek gemaakt.kettingsteek

Platsteek
Met de platsteek kun je vlakken opvullen. Je maakt de platsteek met behulp van stiksteken die je vlak naast elkaar borduurt. Trek de draad niet te strak aan om te voorkomen dat je borduurwerk vervormt. Zorg er bovendien voor dat je net over de getekende lijn heen borduurt zodat je deze straks niet meer ziet.
platsteek
Frans knoopje
Deze steek is misschien wel de lastigste steek om te maken. Ik kijk zelf altijd even op You Tube om te zien hoe hij ook alweer gaat. Steek de draad van onder naar boven door de stof. Sla met je andere hand de draad één of meerdere keren om de naald. Steek de naald met de draad in (bijna) hetzelfde gaatje weer door de stof. Houd hierbij de draad strak. Trek de draad niet te snel of te hard aan, anders kan het knoopje verdwijnen.frans_knoopje_stap 1frans_knoopje_stap2frans_knoopje_stap4frans_knoopje_afEinde deel 2, op naar deel 3
Zo, dit was deel 2 van onze online borduurcursus. Wil je aan de slag met het overnemen van borduurpatroontjes op stof? Op Freubelweb staan natuurlijk tal van leuke borduurpatroontjes, maar feitelijk kun je iedere illustratie die je aanspreekt gebruiken om te borduren op stof. Kleurplaten bijvoorbeeld lenen zich met name goed als borduurpatroon. Volgende keer in deel 3 laten we zien hoe je een borduurwerkje netjes inlijst en gaan we verder in op de verschillende toepassingen van de techniek borduren.

Nu al alles lezen over borduren en/of andere handwerktechnieken (zoals haken, breien, naaien, werken met vilt en papier)? Dat kan! In ons Freubelweb-boek dat o.a. te koop is bij bol.com staan alle technieken uitgebreid beschreven.freubelwebboek

U moet inloggen om deze freubel te kunnen loven

BOEKEN VAN LIVRES DE LOUISE

Kerst & Winter Haaksels