Nieuwste handwerktrend: PUNCHEN

De meest recentste handwerktrend van dit moment is: punchen. Net zoals weven en macramé is punchen ook ‘een techniek van vroeger’. Tuften wordt het ook wel genoemd en dat is volgens Wikipedia zelfs een ambacht. En daarmee past deze nieuwste trend echt perfect in de lijn die al een tijdje gaande is binnen de handwerkwereld, namelijk het in ere houden van oude handwerktechnieken.

Werd de techniek van tuften vooral toegepast voor het maken van vloerkleden. Punchen wordt nu vooral gebruikt als een nieuwe, eenvoudige manier van borduren. Borduren maar dan met lusjes. Hoe lang of kort je deze lusjes maakt, kun je bepalen door middel van bepaalde instellingen van de naald. En wil je eigenlijk liever geen lusjes? Dat kan ook, dan gebruik je de andere kant van je werk. Of dit de goede of verkeerde kant van je werk is, bepaal je zelf. Het is namelijk ook leuk om een combinatie van beide te maken. Dus een creatie met zowel korte (of geen) lusjes en langere lusjes. Iemand die zeer bedreven is in het maken van mooie creaties met de punchnaald is Marianne Roos. Op haar Instagram-account kun je bekijken wat voor moois zij allemaal al heeft gemaakt. 

Meer informatie over punchen in al zijn vormen vind je op de site www.punchen.nl. Daar vind je ook een uitleg over hoe te punchen met een handpunchnaald. Als je ook wilt punchen, heb je namelijk wel een speciale punchnaald nodig. Ik heb er zelf inmiddels twee. De eerste die ik kocht is er een van Clover, alleen is deze alleen geschikt voor dunnere garens. Vandaar dat ik er nog een heb gekocht waarbij drie verschillende naalden zitten, voor verschillende diktes garens. Altijd fijn als je wat te kiezen hebt 😉 Binnenkort zullen wij je onze eigen punchvorderingen laten zien. Hier maar ook op ons You Tube-kanaal.