Nieuwe handwerkboeken

De komende weken verschijnen er een hoop nieuwe boeken! We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. Maar eerst nemen we de handwerkboeken met je door die afgelopen zomer zijn verschenen. En laten je natuurlijk weten welke boeken onze favoriet zijn!


Wayuu Mochilas Haken
Mochila haken, oftewel Tapestry haken, is al geruime tijd populair in Nederland. Je kunt op deze manier namelijk de allermooiste patronen in je haakwerk verwerken. Je doet dit door over draden van verschillende kleuren heen te haken. Hiervoor bestaan echter wel verschillende manieren: yarn over, door beide lussen, yarn over, achterste lus, yarn under, achterste lus en yarn over, yarn under, achterste lus. Al deze manieren worden heel duidelijk uitgelegd in het boek en bovendien worden alle voor- en nadelen ervan besproken. Iets dat wij een absoluut pluspunt vinden aan dit boek. Ook het feit dat naast de fijne uitleg ook de technieken Ply split braiding en Kumihimo (om een mooie schouderband of sluitkoord te maken) aan bod komen, is een absolute pré. Daarnaast vind je natuurlijk ook nog een tiental patronen in het boek om zelf een mooie tas te maken. De tas met de flamingo is onze favoriet, maar ook de tas met zo’n mooie kleurrijke schouderband zouden we graag een keertje maken. Kortom, dit boek is wat ons betreft echt een aanrader! Complimenten aan de auteur Rianne de Graaf voor de duidelijke beschrijvingen en uitleg over deze mooie haaktechniek!
Wayuu Mochilas Haken, door Rianne de Graaf (€ 17,95 – Forte Creatief)


Bungelbengels haken
In het voorwoord van dit boekje legt de auteur Monique Vos-Meulenbroek uit hoe ze op het idee van Bungelbengels is gekomen. Bungelbengels zo zegt ze zijn een soort knuffelkussentjes waarop kinderen met hun hoofd kunnen liggen. Je maakt ze ook met een wat dikkere katoen waardoor (we zijn gelijk met een bungelbengel begonnen) het hoofdje zo’n 15 cm in omtrek groot wordt en dus inderdaad prima geschikt voor kleine kinderen om er hun hoofdje op te leggen. Bij de bungelbengsels heeft Monique Vos-Meulenbroek ook tutdoekjes, rammelaars en geheimendoosjes ontworpen. Erg leuk! En wat bovendien erg fijn is ze hebben allemaal van die mooie gehaakte ogen waardoor je je ook geen zorgen hoeft te maken over veiligheidsoogjes (of die nu wel echt goed blijven zitten). Wij gingen gelijk met het konijn aan de slag, maar de panda, het lieveheersbeestje, de aap, het zeepaardje, de flamingo en ja zelfs de mier… ze zijn allemaal heel erg schattig!
Bungelbengels haken, door Monique Vos-Meulenbroek (€ 12,95 – Forte Creatief)


Zonnehangers haken
Kleurrijk haakwerk in een ring is de ondertitel van dit nieuwe boek van Yvonne Rietel. Zelf kochten we al eens een haakpakketje om een zonnehanger te maken bij haar op een handwerkbeurs en ook dat werd een mooi kleurrijk haakwerkje. En of het nu een zonnehanger, dromenvanger of gewoon een mandala is… de haakwerkjes in een ring zijn gewoonweg erg leuk om te maken. In dit boekje vind je 4 soorten zonnehangers: zonnehangers in stervorm (10, 15 en 20 cm), zonnehangers met een Keltische ring (25, 30 en 35 cm), zonnehangers met ananaspatroon (40 en 45 cm), zonnehangers met bloemen (12, 30 en 50 cm). De ontwerpen zijn in basis hetzelfde, maar de patronen worden naar mate de ring groter wordt ze steeds iets aangepast en/of met een paar toeren uitgebreid. Dat maakt dat je een aantal van dezelfde soort hangers in verschillende groottes bij elkaar kunt hangen. En dat ziet er natuurlijk erg mooi uit. Maar in de basis zijn de ontwerpen wel hetzelfde en dat is zeker niet per se jammer want de patronen zijn prachtig, maar op voorhand wel goed om te weten.
Zonnehangers haken, door Yvonne Rietel (€ 14,95 – Forte Creatief)


Gehaakte knuffeldoekjes

Na het grote succes van de gehaakte lappenpoppen is er nu een nieuwe boek van de hand van Sascha Blase-Van Wagtendonk, namelijk Gehaakte knuffeldoekjes. Zo knap hoe Sascha steeds weer andere ontwerpjes weet te maken, met een voor haar zo onmiskenbaar eigen en herkenbare stijl. En ja met welk knuffeldoekje gaan we het eerst aan de slag? Een van de dierenknuffeldoekjes met hun zachte lijfjes? Het elfje op de eenhoorn of toch de kabouter op de paddenstoel? De ridder te paard, roodkapje, de stoere piraat, de zeemeermin op de rots… ze zijn eigenlijk allemaal leuk! Voor de haaksters onder ons die ervan houden om alle patronen uit een boek te haken is dit boek daarom dan zeker ook een aanrader. Maar ook als je veel kleine kinderen om je heen hebt, of gewoon van schattige haakwerkjes houdt… 😉
Gehaakte knuffeldoekjes, door Sascha Blase-Van Wagtendonk (€ 12,99 – Kosmos Uitgevers)


Macramé nieuwe stijl

Macramé is hip. Je ziet het veel terugkomen in de bladen en de hippe design interieurs. Het ziet er vaak heel ingewikkeld uit, maar het is helemaal niet zo moeilijk. Gewoon een kwestie van knopen leggen 😉 In dit boek worden de verschillende knopen (weitasknoop, mattenklopperknoop, cordonknoop enz.) uitgelegd en vind je daarnaast een aantal projecten die je kunt maken variërend van plantenhangers tot kerstdecoratie en van schoudertas tot springtouw bijvoorbeeld. De projecten lopen dus zeer uiteen. Een waarschijnlijk bewuste keuze van de auteur Stefanie van Wendel de Joode om te laten zien dat je niet alleen maar wandhangers kunt maken met macramé. Maar daardoor gaat het boek zowel qua projecten als kleurkeuze alle kanten op. Wat ons betreft soms iets teveel kanten, maar… dat is natuurlijk persoonlijk. De ceintuur is in ieder geval onze favoriet, die gaan we zeker maken! En ook de hanging baskets zijn erg leuk!
Macramé Nieuwe Stijl!, door Stefanie van Wendel de Joode (€ 12,50- Kosmos Uitgevers)


Gehaakte mandala’s

Naast ontwerpen van deelnemers aan een wedstrijd op de Franse website Le Journal de Saxe vind je in dit boek een drietal ontwerpen van Arne&Carlos. In totaal staan er 27 patronen in dit boek, die stuk voor stuk prachtig zijn. Ze doen ons denken aan de haakwerkjes (doily’s, tafelkleden) die mama vroeger maakte maar dan in allerlei mooie vrolijke kleurtjes. Wij konden in ieder geval echt niet kiezen met welk patroon we aan de slag zouden gaan, maar we hebben nog een boel losse bolletjes garen in allerlei kleuren liggen dus we nog even vooruit met dit boek. Je kunt de mandala’s ophangen aan de muur of voor het raam, maar ook gebruiken als onderzetters of tafelkleed bijvoorbeeld. De kleine ontwerpen kun je zelfs dragen als ketting, ook erg leuk! Dit boek biedt in ieder geval zeer veel inspiratie en patronen en is daarbij zeer aantrekkelijk geprijsd! Kortom, een echte aanrader voor iedereen die van kleurrijke haakwerkjes houdt!
Gehaakte Mandala’s (€ 9,99 – Kosmos Uitgevers)


Verwacht!

En dan nu nog de boeken die in september verschijnen, dat zijn de volgende boeken:
– Op 2 september verschijnt Kabels & Structuren Haken van Leonie Schellingerhout
– Op 5 september verschijnt Haken met Dendennis – Geluk & Vriendjes
– Op 11 september verschijnt De gehaakte speelkamer van Annemarie Arts
– Op 12 september verschijnt Alles is Haken Home van Saskia Laan
– Op 16 september verschijnt Blijhakertjes van Marlies Strijker-During

Give aways
Een aantal van deze boeken mogen we binnenkort weggeven. Kijk op onze pagina met give aways om te zien welke boeken dat zijn! Wil je geen give away missen? Meld je dan aan voor onze WhatsApp-verzendlijst!