My Precious Trui van ByKaterina

Ik zag hem al een paar keer voorbijkomen op Instagram; de My Precious trui van ByKaterina. Een mooie gehaakte trui met een opengewerkt wieberpatroon. Een trui die perfect past bij het komende voorjaar en aangezien ik er nog een paar mooie bolletjes voor had liggen, ging ik ermee aan de slag.

Het patroon van de My Precious trui kun je gratis vinden op de site van ByKaterina. Je moet er even voor naar beneden scrollen. Als je liever een pdf van het patroon hebt dat je makkelijk kunt uitprinten, kan dat ook. Daarvoor vraagt Katerina wel een kleine bijdrage.

Aangezien het patroon in het Engels is geschreven, zal ik straks de belangrijkste termen in het Nederlands vertalen en/of toelichten. Het patroon bevat overigens ook een haakdiagram dus als je dat kunt lezen, is het volgen van dit patroon zeker geen probleem (ook al is het geschreven in het Engels).

*** UPDATE 6 mei 2019 ***
ER IS OOK EEN NL VERSIE INMIDDELS VAN HET HAAKPATROON OM DE MY PRECIOUS TRUI TE HAKEN! KLIK HIER!

Haastige spoed…
In eerste instantie lijkt het patroon misschien best ingewikkeld, maar na een paar toeren heb je eigenlijk al snel in de gaten hoe het patroon in elkaar steekt en kun je zelfs zonder steeds naar het patroon te hoeven kijken gewoon lekker doorhaken. Alhoewel gewoon doorhaken… ik heb wel een paar keer een toer moeten uithalen omdat ik hier een daar een stokje te weinig had gehaakt. Belangrijk dus dat je toch goed blijft opletten en de stokjes blijft tellen. En dus niet zoals ik te snel wilt (door)haken.

Top (down) trui
De My Precious Trui is een oversized trui met een raglan mouw. Hij wordt van boven naar beneden gehaakt. Je begint eerst met de hals en schouderpartij, daarna ga je door met het voor- en achterpand en tot slot haak je de mouwen aan de trui vast. Je hoeft dus ook geen stukken aan elkaar te naaien, alleen maar uiteinden van de draad af te hechten. Heerlijk!

Wat ik zo mooi aan deze trui vind, is zijn eenvoud. Dat begint al met de hals. Die wordt om en om gehaakt met reliëfstokjes voor- en achterlangs. Je krijgt daarmee een erg mooi ribeffect. Perfect geschikt voor de hals en de boorden van de trui en de mouwen die straks op dezelfde manier zullen worden gehaakt.

Het patroon bestaat verder enkel uit stokjes en hier en daar een losse wanneer er een opening gehaakt moet worden om het wieberpatroon te krijgen. Alleen op de plek van de ‘naad’ van de raglan mouw maak je steeds een meerdering. Dit zijn er 4 in totaal. Easy Peasy dus 😉

Vertalen naar het Nederlands
Dat herinnert me eraan dat ik de Engelse haaktermen die in het patroon worden gebruikt nog even zou toelichten:

Ch – chain = haak (of losse)
Sc – single crochet = vaste
Dc – double crochet = stokje
St(s) – stitch(es) = steek (of steken)
FPDc – front post dc = reliëfstokje voorlangs
BPDc – back post dc = reliëfstokje achterlangs
Sl st – slip stitch = halve vaste
Inc – increase ( 1 dc, ch 2, 1 dc) = meerderen (1 stokje, 2 lossen, 1 stokje)

Blijf je het lastig vinden om het Engelse patroon te lezen? Dan volgt hier nog een tip:
Ga naar https://translate.google.com/ en plak de link van het patroon ( https://by-katerina.com/my-precious-sweater/ )in het linkervakje. Klik vervolgens op de blauw geworden link in het rechtervakje en tadaa… daar heb je de Nederlandse vertaling van het Engelse patroon. Je zult zien dat deze vertaling niet foutloos is, maar hij helpt je vast en zeker bij het beter begrijpen van het patroon.

Proeflapje of niet?
ByKaterina adviseert ook om een proeflapje te maken. Zelf heb ik dit niet gedaan, heel eigenwijs ik weet het. Maar aangezien je de trui van boven naar beneden haakt, kun je hem heel eenvoudig makkelijk passen. Op die manier kun je het patroon indien nodig makkelijk aanpassen door een paar toeren meer of minder te haken. Ook weet ik van mezelf dat ik vrij los haak en heb daarom gekozen voor een kleinere maat (S ipv M). Dus dat komt vast wel goed 😉

Wordt vervolgd…
Zoals jullie kunnen zien, is de trui nog niet af. Ik zal deze blogpost daarom van tijd tot tijd updaten zodat jullie kunnen zien hoe de trui vordert en natuurlijk zal ik straks als hij klaar is ook een foto posten zodat jullie het eindresultaat ook kunnen bewonderen (hopelijk)!

*Update 16 maart 2019

* Update 29 maart 2019

Klik hier voor alle gratis patronen op Freubelweb om zelf kleding te maken!