Workshop Tunisch Haken

Onlangs verscheen er een heel erg leuk nieuw haakboek: Workshop Tunisch Haken. Een boek waarin je alles, maar dan ook echt alles, kunt vinden over Tunisch haken, dé haaktrend van dit moment. Freubelweb was aanwezig bij de boeklancering en deed daar mee aan een workshop tunisch haken.

Op zaterdag 17 juni ben ik al vroeg aanwezig bij Wolcafé in Schoonhoven. Leonie Schellingerhout, de eigenaresse van deze winkel, is naast Janneke van Jip by Jan, Sascha Blase-Van Wagtendonk en Alice van Alice in Hobbyland, een van de bloggers die haar medewerking aan het boek Workshop Tunisch Haken heeft verleend en vandaar dat de boeklancering in haar winkel plaatsvindt.


Namens de uitgever is Lunia (rechtsachter in beeld) aanwezig om het eerste exemplaar van het boek Workshop Tunisch Haken te overhandigen aan Leonie en Alice. Beide dames worden verwend met mooie woorden, mooie bloemen en wat lekkers. Ook door hun collega’s, vrienden en familie. Altijd leuk om zo’n feestelijk moment mee te maken en te zien hoe trots de dames zijn op het eindresultaat. En terecht, want het is ook een heel erg mooi boek geworden. Niet alleen omdat het echt alle informatie en steken op het gebied van tunisch haken bevat (je zou het boek gerust een encyclopedie op het gebied van tunisch haken kunnen noemen), maar ook omdat het leuke patronen bevat om meteen zelf mee aan de slag te gaan. Een aantal van deze projecten kunnen we tijdens de boeklancering ook bewonderen.


Zoals deze prachtige sjaals, het superleuke portemonneetje dat ook op de cover van het boek prijkt en kijk hoe gaaf deze mokwarmer. Echt een prachtig patroon!

Tijdens de boeklancering gaven Leonie en Alice ook een workshop tunisch haken. Deze gratis workshops werden gedurende de hele dag gegeven en je kon je hiervoor van tevoren opgeven. Erg leuk en toepasselijk! Tijdens de workshop kon je kiezen of je een ronde onderzetter wilde haken of een portemonneetje. Ik koos voor de onderzetter omdat ik graag wilde leren hoe je tunisch in het rond kunt haken.

In het begin was het even wennen. Bij tunisch haken laat je meerdere steken op de haaknaald staan. Deze zet je in de heengaande toer op je haaknaald eigenlijk simpelweg door de lussen op te pakken en op je haaknaald te zetten. Bij de teruggaande toer haal je dan pas de draad door de lussen heen. Hierbij begin je eerst met een kantsteek waarbij je de draad door 1 lus haalt en vervolgens haal je steeds per twee de andere lussen van de naald totdat je er 1 overhoudt. Dan begin je weer aan de heengaande toer. Heb je deze tunische basissteek eenmaal door is het eigenlijk heel eenvoudig. Maar omdat je bij tunisch haken wel een vaster haakwerk krijgt, is het soms lastig om de naald onder de draad door te kunnen steken.

Hier laat ik in een filmpje even heel kort twee toeren zien van het haken van de tunisch gehaakte ronde onderzetter.

Het was erg gezellig om met zoveel dames tegelijkertijd te haken. Er stonden ook allemaal lekkere dingetjes op tafel, maar iedereen was zo geconcentreerd en druk in de weer dat we eigenlijk helemaal vergaten deze op te eten. Ik heb ook nog een filmpje gemaakt tijdens de workshop. Hier kun je zien wat de andere deelnemende dames allemaal aan het maken zijn en hoe ze het tunisch haken vonden. In totaal duurde de workshop een uur, maar aan het einde was mijn onderzetter helaas nog niet af. Zo’n nieuwe techniek is toch altijd weer even wennen. Gelukkig mochten we het garen en het patroon mee naar huis nemen om het thuis af te kunnen maken en dat heb ik dus gedaan.


Kijk, hartstikke leuk geworden toch? Als je deze onderzetter ook wilt maken, kijk dan eens hier. Daar vind je een You Tube-filmpje om ook zo’n leuke tunisch gehaakte ronde onderzetter te maken.

Het was al met al een heel gezellige dag. Tunisch haken is heel erg leuk om te doen en zeker ook omdat de mogelijkheden eindeloos zijn. In het mooie boek Workshop Tunisch Haken staan al deze mogelijkheden heel duidelijk beschreven en uitgelegd en is daarom een echte aanrader! Voor iedereen die van haken houdt, maar misschien ook toe is aan een nieuwe haakuitdaging! Het grappige overigens van tunisch haken is dat veel steken qua uiterlijk op breisteken lijken. Dus kun je niet breien, maar wel haken dan is tunisch haken de manier om een brei-look aan je gehaakte creaties te geven!