Kennismaken met: SPIN A YARN CROCHET

Als je Freubelweb regelmatig bezoekt, heb je vast en zeker gezien dat we de afgelopen tijd veel patroontjes van Spin A Yarn Crochet op Freubelweb hebben geplaatst. Een eenhoorn, een zeemeermin, een giraf… we vinden de patronen van deze ragdolls (lappenpoppen) helemaal het einde. Maar wie heeft deze superleuke patronen eigenlijk ontworpen? Met andere woorden wie schuilt er eigenlijk achter het blog Spin A Yarn Crochet?

Het antwoord op deze vraag is Jillian Hewitt, ze is 30 jaar en woont Canada. Toen we haar via Instagram vroegen of ze wilde meewerken aan een interview om haar beter te leren kennen, reageerde ze direct heel enthousiast en stuurde ons een mail waarin ze een en ander over zichzelf en haar mooie patronen vertelt:

[scroll down for the English version of the interview]

“Ontzettend bedankt voor de uitnodiging om iets over mijzelf en mijn haakpatronen te vertellen!

Allereerst zal ik iets over mijzelf vertellen. Ik ben geboren en getogen in Newfoundland and Labrador in Canada. Een provincie die in het meest oostelijke deel van Canada ligt. Ik woon op het eiland van Newfoundland, net buiten St. John’s de hoofdstad. Wat heel grappig is, is dat wij dezelfde afkorting voor onze provincie gebruiken als jullie in Nederland, namelijk NL! Het is een mooie en unieke provincie met de alleraardigste mensen, dus ik hoop dat de bezoekers van Freubelweb een keertje langskomen om deze regio te bezoeken. Ik ben 30 jaar en werk full-time als advocaat, dat betekent dat ik zoveel mogelijk probeer te haken op de momenten dat het kan.

Wanneer ben je begonnen met haken? En hoe heb je het geleerd?
Ik ben begonnen met haken in 2013. Hoewel dat pas 4 jaar geleden is, kan ik me een leven zonder haken nu nog moeilijk voorstellen. In 2013 was ik op zoek naar een manier om te ‘ontstressen’ van mijn studie rechten en ik dacht dat een hobby hierbij kon helpen. Ik koos voor haken en besloot het gewoon te proberen. Ik heb mijzelf leren haken met behulp van online tutorials. Hoewel ik het leuk vind om allerlei dingen te haken en nieuwe haaktechnieken te leren, werd het mij al snel duidelijk dat amigurumi mijn grootste passie zijn. Het geeft zoveel voldoening om een driedimensionaal wezentje te maken en dat met wat garen en een haaknaald tot leven te brengen!

Hou je ook van andere handwerktechnieken of ben je een full time haakster?
Hoewel haken mijn grootste freubelliefde is, houd ik er sowieso heel erg van om creatief bezig te zijn. Ik hou van kleden knopen en van borduren. Later ben ik ook begonnen met naaien en met breien (maar ik ben er nog niet erg goed in… ik moet vaker oefenen!). Ook heb ik veel andere DIY dingen gedaan, zoals het maken van kransen, ‘refashioning’ van kleding, scrapbooking, verven, stempelen enzovoort, enzovoort. Maar tegenwoordig ben ik gefocust op haken en doe dat nu full-time, maar ik hou zeker ook van andere creatieve dingen.

De ontwerpen van jouw ragdolls hebben echt jouw eigen ‘signature’, jouw eigen stijl. Hoe ben je daarop gekomen?
Zoals je weet, ben ik de laatste tijd vooral bezig met het ontwerpen van ragdolls (lappenpoppen). Ik denk dat ze zo populair zijn omdat ze zo’n innemende, beetje vintage look hebben. Bovendien is het een verfrissende en nieuwe manier om amigurumi te maken die andere ontwerpers nog niet eerder hebben laten zien. Mijn inspiratie voor de ragdolls begon eigenlijk bij het eerste ontwerp: de eenhoorn. Ik krijg vaak veel inspiratie door trends, social media en, natuurlijk, de haak-community waar ik ook de inspiratie voor de eenhoorn vond. Door alle lieve reacties die ik op dat ontwerp vanuit de online haak-community kreeg, werd ik geïnspireerd om die platte ragdoll-techniek verder door te ontwikkelen.

Hoe verloopt het ontwerpproces? Begin je met een tekening? Of begin je gewoon met haken?
Mijn ontwerpproces verloopt heel relaxed en kan van project tot project verschillen. Soms heb ik een heel duidelijk beeld in gedachten van hoe ik iets eruit wil laten zien en dan begin ik gelijk met haken. Maar vaker begin ik eerst met een ontwerp op papier. Soms alleen voor de ‘aesthetics’ (het mooie plaatje) om een beter idee te krijgen van hoe iets eruit moet komen te zien en soms is het meer ‘construction-oriented’, waarbij ik het benodigd aantal steken uitreken, kijk naar de verhoudingen, de toeren tel enzovoort. Wanneer ik eenmaal klaar ben met schetsen, begin ik met haken. De ene keer vloeit het patroon gelijk uit in een creatie, op andere momenten moet ik gedeelten steeds weer opnieuw haken. De zeemeermin bijvoorbeeld leek zichzelf te ontwerpen, dat ging zo soepel en snel! De panda, daarentegen, bleek een onverwachte uitdaging te zijn.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Veel van mijn inspiratie komt van al die fantastische haaksters die er zijn. Ik vind het geweldig om te zien wat mensen maken en ontwerpen, en natuurlijk, wat de trend is op dit moment. Ik geloof oprecht dat van creativiteit creativiteit komt, daarom is het ook zo belangrijk dat we onze collega designers steunen. Ik krijg ook veel suggesties van mijn volgers voor nieuwe patronen. Iedere suggestie zorgt ervoor dat de radertjes in mijn hoofd beginnen te draaien en inspireert me om te blijven ontwerpen.

Ken je de lappenpoppen van een van onze bekende Nederlandse ontwerpers, Sascha Blase-Van Wagtendonk? Zij heeft inmiddels een aantal boeken gemaakt. Heb jij zelf ook plannen om in de toekomst boeken te gaan maken?
Ik heb de lappenpoppen van Sascha kortgeleden ontdekt en ik vind ze geweldig! Ze zijn zo lief en creatief. Het is fantastisch om zulke unieke en interessante haakontwerpen te zien die de wereld van amigurumi verbreden. Hoewel ik nog geen plannen heb om zelf ook een boek te maken, weet je natuurlijk nooit wat de toekomst brengt! Op dit moment heb ik vooral heel veel zin om door te gaan met ontwerpen en mijn amigurumi-patronen te delen op mijn blog en dan zie ik wel waar het ontwerpen van haakpatronen me brengt!

Tot slot, wat ben je op dit moment aan het maken? En… stel je dit project ook weer als gratis patroon beschikbaar op je blog?
Momenteel ben ik bezig met het ontwerpen van een nieuw ‘flat-worked’ (plat) amigurumi-ontwerp, maar het wordt iets heel anders dan mijn vorige ontwerpen (het is geen dier!). Ik zal nog niet teveel verklappen, maar het is een leuk project om te maken tijdens de zomer. En als het klaar is, zal ik het patroon natuurlijk met jullie delen op mijn blog!

All the best!

Jillian”

 

“Thank you so much for inviting me to share a little bit about myself and my crochet designs!

First, a little bit about me. I grew up and currently live in Newfoundland and Labrador, Canada. For anyone who may not be familiar, it is the most easterly province in Canada. I live on the island portion of Newfoundland, just outside our capital city of St. John’s. Funnily enough, we use the same abbreviation for our province as you do in the Netherlands, NL!  It’s a beautiful and unique province with the friendliest people around, so I hope your readers will come and visit! I’m 30 years old and work full-time as a practising lawyer, which means I have to get my crocheting in whenever I can!

When did you start crocheting? And how did that go?
I started crocheting in 2013. Although it’s only been four years, it’s hard to imagine my life without it now! Back in 2013, I was looking for something to help relieve some of the stress of law school and thought that a hobby would be just the trick. So I chose crochet and simply decided to give it a try. I taught myself using online tutorials and I’ve never looked back! Although I love to crochet all manner of things and learn new crochet techniques, it became clear to me very early on that amigurumi is where my true passion lies. There is something so satisfying about creating a three-dimensional creature and to be able to give it life with just some yarn and a hook!

Do you like other crafts and diy techniques or are you a ‘full time’ crocheter?
While crochet is my number one love, I absolutely love to do anything crafty! As a child, I loved to rug-hook and cross-stitch. As I got older, I also took up sewing and tried my hand at knitting as well (although I’m not very good at it….I need more practice!) I’ve also dabbled in lots of other DIY projects like wreath-making, refashioning, scrapbooking, painting, stenciling and on and on! These days I’m focused on crochet and am doing that full-time, but I definitely love all things crafty.

Your ragdoll designs really do have your  signature, I think. How did you come up with that?
As you know, my design focus lately has been on creating more of the Ragdoll designs. I think they are so popular because they have such a charming and vintage look about them. It’s also a fresh and unique way of creating amigurumi that hasn’t been explored much by other designers. My inspiration for the Ragdoll designs came about with the very first one; the Ragdoll Unicorn. I often get a lot of inspiration for designs from current trends, social media and, of course, the crochet community, which is where I found the inspiration for the Ragdoll Unicorn. I was encouraged by all the lovely support and response to that design from the online crochet community to explore the flat Ragdoll technique further.

How does the designing process takes place? Do you start with a drawing for instance? Or do you just start crocheting?
My design process is very relaxed and can vary from project to project. Sometimes I have a very clear image in my head of how I want something to look so I just get right to crocheting. More often, however, I start by sketching out the design on graph paper. Sometimes this is just for aesthetics to get a better idea of how something will look, and other times it’s more construction-oriented, where I count out stitches, look at proportions, count rows, and so on. Once I’m done sketching, I get right to crocheting. Sometimes the pattern just flows into creation and other times there is a lot of making, frogging and remaking involved. For example, the Ragdoll Mermaid pattern seemed to design itself, as it went so smoothly and quickly! On the other hand, the Pudgy Panda pattern proved to be an unexpected challenge.

Where do you find your inspiration? Do you have for example favorite websites or blogs you like to visit?
A lot of my inspiration comes from all the other lovely crocheters out there! I just love to see what other people are creating and designing and, of course, to see what is on trend at the moment. I truly believe that creativity begets creativity, which is why supporting our fellow crafters is so important! I also get lots of suggestions from readers for upcoming patterns. Each new suggestion gets those gears turning and inspires me to keep designing.

Do you know the ragdolls one of our famous Dutch designers made? They are called ‘lappenpoppen’ and you will find them here for example. She has also published a couple of books already. Do you have plans (or dreams) maybe int je future to write a pattern book yourself? 
I just recently discovered the lappenpoppen designs and I just love them! They are so sweet and creative. It’s wonderful to see such unique and interesting crochet designs that really broaden the world of amigurumi. Although I do not have any plans right now to write a pattern book, who knows what the future will bring! Right now I am excited to continue designing and sharing amigurumi patterns over on my blog at spinayarncrochet.com and to see where crochet designing takes me!

Finally, what’s on your hook right now? And… is this project going to be available as a free pattern on your website as well? 😉
Right now I am working on another flat-worked amigurumi design, but it’s something a little different from my most recent designs (it’s not an animal!) I won’t give too much away, but it will be a fun project to work on for the summer!
? It will, of course, be released as a free pattern on the blog when finished!

All the best!

Jillian”