Jouw patroon ook op Freubelweb?

Er staan inmiddels ruim 4500 gratis patronen op Freubelweb. Hiervoor struint Loes van Freubelweb dagelijks het wereldwijde web af. Wil jij weten hoe jouw patroon ook op Freubelweb kan komen te staan? Je leest het in deze blogpost.

Er worden op het internet heel veel patronen gedeeld. Het zijn er zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar dat wij inmiddels ruim 7 jaar geleden besloten de mooiste, beste, leukste, creatiefste, tofste patronen te delen op Freubelweb. Op die manier hoef je niet meer de hele avond het internet af te struinen op zoek naar een leuk gratis patroon, maar kijk je gewoon even op Freubelweb.

Ben je op zoek naar een speciaal patroon bijvoorbeeld voor het maken van een olifant. Klik dan op het woordje zoeken en vul de zoekterm in waarnaar je op zoek bent.

Ook is het mogelijk om binnen een categorie te zoeken. Deze categorieën vind je ook bovenin de pop-up schermpjes van de patronen. Klik op een van de categorieën en je krijgt vervolgens alle patronen binnen deze categorie te zien. Reuze handig!

Maar goed,  terug naar de vraag hoe ook jouw patroon op Freubelweb kan komen te staan. Dit kan op verschillende manieren:

1) mail de link van je patroon (evt. inclusief foto’s) naar info@freubelweb.nl. Je mag ons deze link ook via social media sturen als je dat handiger vindt. Freubelweb is via Facebook, Instagram en Twitter iedere dag bereikbaar.

2) maak je eigen blog op Freubelweb aan en plaats daar je patroon. Op die manier sla je twee vliegen in één klap. Je bereikt met je blog op Freubelweb niet alleen de grote groep mensen die Freubelweb dagelijks bezoekt. Je zorgt er bovendien ook voor dat je door Freubelweb zelf gezien wordt.
En als je patroon door de selectieprocedure heen komt, plaatsen we je patroon misschien ook wel op de homepage van Freubelweb.

Selectieprocedure
Aan welke eisen moet je patroon voldoen om op de homepage van Freubelweb te komen? Allereerst moet je patroon duidelijk beschreven zijn en voorzien zijn van in ieder geval een mooie, heldere foto. Wat bedoelen we daarmee?

Tekst:
Zorg ervoor dat je het patroon kort maar krachtig omschrijft. Nummer bijvoorkeur de verschillende stappen/toeren van je patroon.

Fotografie:
Goede foto’s maken is soms best lastig. Doe dit bij voorkeur overdag, zodat je geen donkere foto’s krijgt en/of gebruik hoeft te maken van flitslicht. Probeer een leuke setting te creëren, maar in de regel geldt ‘less is more’. Zorg er in ieder geval voor dat de aandacht naar je creatie uit blijft gaan.

Extra’s:
Pluspunten zijn stap-voor-stap foto’s die de verschillende punten van je patroon verduidelijken. Ook een haakdiagram is een pluspunt wanneer je bijvoorbeeld een heel uitgebreide beschrijving van een haakpatroon hebt gemaakt. Er zijn verschillende programma’s om haakdiagrammen te maken. Zelf maken wij daarvoor gebruik van StitchFiddle. Je kunt hiermee ook borduurpatronen en breipatronen maken.

Gratis:
Je patroon moet gratis beschikbaar zijn zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Patronen waarvoor je eerst je mailadres moet achterlaten en/of moet inloggen op een website plaatsen wij niet op Freubelweb.

Voor iedereen toegankelijk:
Je patroon moet dus voor iedereen toegankelijk zijn. Patronen die bijvoorbeeld op je Facebook-pagina geplaatst zijn, zijn ook niet geschikt voor op Freubelweb omdat niet iedereen een Facebook-account heeft.

Verder geldt voor alle patronen dat het jouw eigen ontwerp moet zijn. Als je een patroon uit een andere taal hebt vertaald bijvoorbeeld, is het belangrijk dat je hiervoor toestemming hebt gevraagd aan de ontwerpster en dit ook vermeldt in je blogpost. Je mag ook niet zomaar (zonder toestemming van de uitgever) patronen en/of foto’s uit boeken en/of tijdschriften overnemen en op je blog plaatsen. Ook niet als het hele oude tijdschriften zoals de Ariadne bijvoorbeeld zijn.

Op deze wijze is het mogelijk om je patroon strakjes op Freubelweb terug te zien. Heb je er nog vragen over? Stel ze ons gerust via e-mail en/of social media.