Loes van Freubelweb

169 Posts 441227 Bekeken
Terug naar blog-startpagina

Interview: Sascha van de Lappenpoppen

28 april 2016 Categorieen: Algemeen

Dé haakboekenhit van het voorjaar van 2016 is zonder enige twijfel het boek Gehaakte Lappenpoppen geschreven door Sascha Blase – Van Wagtendonk. Sascha en ik ‘kennen’ elkaar al een paar jaartjes via Facebook en Twitter, maar we spraken elkaar nog niet eerder in het echt. De allerhoogste tijd dus om Sascha eens te bellen en haar te vragen naar het succes van haar boek ‘Gehaakte Lappenpoppen’.

Hallo Sascha, wat leuk om je te spreken en wat geweldig dat je boek zo’n succes is! Had je dat verwacht?
“Nee, echt totaal niet. ‘Gehaakte Lappenpoppen’ is mijn derde boek, na het boek ‘Combigurumi‘ dat ik samen met Dendennis maakte en het boek ‘Kanthaken‘. Bij het verschijnen van die eerste twee boeken leef je heel erg naar de dag van verschijnen toe, maar dan bleef het eigenlijk gewoon rustig. Nu bij de lappenpoppen verwachtte ik niks en was het juist toen vanaf het moment van verschijnen gekkenhuis.”

Ik zag dat er ook een heel enthousiaste Facebook-groep is opgericht.
“Ja, klopt! Ik werd op de dag dat het boek verscheen, meteen voor die groep uitgenodigd. Zo lief, dat deze speciaal als eerbetoon aan de lappenpoppen is opgericht. Echt geweldig om te zien dat mensen alle lappenpoppen aan het haken zijn. Ze haken er niet eentje, nee ze haken ze allemaal!”
groepsfoto
Ze zijn ook super leuk! Hoe ben je eigenlijk op het idee van de lappenpoppen gekomen?
“Ik had een vorm in mijn hoofd en die ben ik als het ware gewoon gaan boetseren met garen. Alsof ik aan het kleien was. De krokodil was er het eerste. Ik wilde liefst iets anders maken dan de rest en daarnaast ook een pop die zoveel mogelijk uit een stuk bestond omdat ik zelf een hekel heb aan het in elkaar zetten van losse onderdelen.”krokodil
Ik vind het garen ook zo geweldig goed passen bij de poppen…
“Ja, dat was eigenlijk een toevalstreffer. Ik vind het Stone Washed garen een mooie vintage-look hebben die me leuk leek om voor knuffels te gebruiken. En het pakte heel goed uit.”olifant

Ik zag op jouw site ook een aantal tips staan voor het maken van de lappenpoppen plus een YouTube-filmpje. Wat vinden mensen het lastigste bij het maken van de lappenpoppen?
“Het lastigste vindt men denk ik dat bij het maken van het lichaam de eerste twee lossen niet meetellen als stokje. En dat ze het eerste stokje in de eerste steek moeten haken. Het rondhaken met stokjes dus en het  verbinden van de toeren. Ook krijg ik wel eens vragen over de kleurwisselingen, het tapestry haken, een techniek die ik bijvoorbeeld heb toegepast bij het haar van de prinses.”

prinses
Ik begreep van de uitgever dat je iets heel leuks voor ons in petto hebt. Mag je daarover al iets vertellen?
“Ja, ik heb het even overlegd, maar ik heb inderdaad leuk nieuws: er komt in het najaar een vervolg op het boek ‘Gehaakte Lappenpoppen’! Mensen die mij volgen hebben misschien al wel een idee waarover dit vervolg zal gaan. Ik heb namelijk nu al een paar kleine lappenpoppen in mijn webshop staan. In het nieuwe boek komen dus zowel kleine als grote lappenpoppen te staan: moeder en baby plus wat kleertjes. Dus echt een uitbreiding op het eerste boek.”
Deel2_gehaakte_lappenpoppen

Wat een geweldig nieuws! Ik weet zeker dat je daarmee een boel mensen heel blij zult maken! Gebruik je eigenlijk zelf wel eens een haakboek?
“Nee, niet zo vaak nee. Maar ik gebruik wel eens stekenboeken en ik verzamel vintage haakboekjes. Wanneer ik in een kringloopwinkel ben en een mooi oud haakboekje vind, kan mijn dag niet meer stuk!”

Sascha, hartstikke bedankt voor dit gesprek, leuk dat ik je nu eindelijk een keer gesproken heb. En wij kijken uit naar het vervolg van je fantastische boek ‘Gehaakte Lappenpoppen’!
cover
Het boek ‘Gehaakte Lappenpoppen’ is te koop in de boekhandel, bij handwerkwinkels en bol.com bijvoorbeeld. Je kunt de patronen ook los kopen in de webshop van Sascha en/of bij CraftLab.

U moet inloggen om deze freubel te kunnen loven