Interview met Marlies Strijker-During van Blijhakertjes!

Vandaag is er een superleuk nieuw haakboek verschenen: Blijhakertjes! Een boek boordevol leuke knuffeltjes die je haakt met behulp van de tapestry techniek. Het boek is gemaakt door Marlies Strijker-During, een nieuwe ontwerpster aan het haakfirmament! Freubelweb interviewde haar.

Allereerst van harte gefeliciteerd Marlies met de publicatie van je prachtig mooie haakboek Blijhakertjes. Een betere titel had dit boek niet kunnen hebben, want je wordt er oprecht blij van! Wij kennen je al van je blog Made by Leen, maar graag zouden we je beter leren kennen.

Vertel eens iets over jezelf, wie ben je en wat doe je? 😉
Ik ben 41 jaar, getrouwd en moeder van 3 heerlijke kinderen (2 jongens en 1 meisje). Ik werk parttime als controller. Daarnaast ben ik natuurlijk gek op haken! Het is heerlijk om steeds weer iets nieuws te bedenken, lekker met je handen bezig te zijn en ook nog wat moois te maken. Ik combineer graag kleurrijk haakwerk met geometrische patronen; dat zie je ook terug in de knuffels. Via mijn blog, Facebook en Instagram deel ik graag mijn creaties en inspiratie en ook het geven van workshops vind ik heel leuk.

Hoe – en van wie – heb je leren haken?
Ik heb mezelf leren haken. Ik heb vroeger wel een beetje leren haken van mijn moeder, maar het is toen niet echt blijven hangen. Ongeveer 5 jaar geleden wilde mijn dochter leren haken en om het haar te kunnen leren, moest ik het eerst zelf leren. Ik heb het toen geleerd met behulp van mijn dochters (kinder)handwerkboek en Youtube-filmpjes. Ik merkte al snel hoe verslavend en rustgevend het haken kan werken en ben er vervolgens ook niet meer mee gestopt.

Wat haak je het liefst? Knuffeltjes of toch iets anders? En waarmee, met welk garen, haak je het liefst?
Eigenlijk vind ik bijna alles leuk om te haken. Ik hou wél van afwisseling; steeds weer iets nieuws uitproberen vind ik het allerleukste. Ook in garens houd ik van variatie, maar ik merk dat ik wel vaak terug val op het vertrouwde katoen. Het haakt heerlijk, blijft altijd mooi en het allerbelangrijkste: er is zoveel keuze in kleurtjes!

Hoe ben je op het idee van je boek gekomen?
In de afgelopen jaren had ik al twee tassen gemaakt met de tapestry/mochila techniek. Beide tassen haakte ik met 2 kleuren tegelijkertijd en ik was heel enthousiast over het leuke effect dat je al met die 2 kleuren krijgt. Ik bedacht me dat deze techniek veel meer mogelijkheden had dan alleen het haken van tassen. Rond die tijd kocht ik ook het boekje ‘Sweet Crochet’ van Sandrine Deveze waarin prachtige knuffels staan en zo werd langzamerhand het idee geboren om de techniek te gebruiken om knuffels te haken.

Ontwerp je je knuffeltjes al gaande weg of teken je ze bijvoorbeeld eerst uit?
Bij het allereerste knuffeltje had ik geen flauw idee of het wat zou worden en ben ik eigenlijk zomaar begonnen met haken. Gaandeweg ontstond er langzaam een knuffeltje, waar ik steeds enthousiaster over werd. Van de knuffeltjes die daarop volgden heb ik steeds eerst een ruwe schets gemaakt voordat ik begon met haken. Op basis van de schets maak ik het telpatroon, start ik met haken en maak ik eventueel weer aanpassingen.

Wij vinden het vosje, het konijn, het aapje, het beertje, het elandje… eigenlijk alle knuffeltjes in je boek heel erg leuk! Zo moeilijk om er een te kiezen! 😉 Zou je zelf kunnen aangeven wat je favoriete patroon uit je boek is?
Oh wat moeilijk! Steeds als ik een nieuw knuffeltje klaar heb, vind ik dat op dat moment het leukste knuffeltje…. maar als ik echt zou moet kiezen, kies ik denk ik voor het katje door de lieve uitstraling. Mijn kinderen en mijn man vinden overigens de rups het leukste.

Zou je nog een keer een boek willen maken? En zo ja, speelt er misschien al een nieuw idee voor een nieuw boek door je hoofd?
Het hele proces van het maken van een boek vond ik geweldig om te doen en als de gelegenheid zich voordoet zou ik het zo weer doen! Ik heb nieuwe ideeën genoeg, maar ze zijn nog niet concreet. Voor nu ga ik lekker genieten van dit boek en alle activiteiten daarom heen.

Wat zijn sowieso je plannen voor de komende tijd? Kunnen we je bijvoorbeeld nog tegenkomen op beurzen en/of in handwerkwinkels voor de promotie van je boek?Aankomende zaterdag 16 september is de boeklancering bij Echtstudio (iedereen is van harte welkom om de knuffels in het echt te bewonderen, aan te schuiven bij een mini-workshop en gezellig een praatje te maken). De weken erop staan nog allerlei andere leuke dingen op het programma, zoals bijvoorbeeld een workshop 23 september bij Wolplein en mini-workshops bij de Handwerkdagen in Rijswijk op 30 september. Ook op de KreaDoe in november zal ik waarschijnlijk wel één of meerdere dagen aanwezig zijn.

En dan tot slot nog een kort lijstje met vragen:

– Welk (handwerkboek)boek lees je zelf op dit moment? Het mag niet je eigen boek zijn 😉 Op dit moment geen boek, maar een tijdschrift: ‘Handmade Living’ van Lisanne Multem (Draad en Praat).

– Wat is je favoriete blog en/of Instagram-account? Het blog en Instagram-account van ByClaire: ik word altijd zo vrolijk van alle kleurtjes!

– Welke handwerktechniek zou je nog willen leren? Ik zou graag nog beter willen breien. De basissteken ken ik al wel, maar wat meer finesse en handigheid zou welkom zijn

– Waar haal jij je inspiratie vandaan? Eigenlijk overal: uit de natuur, Pinterest, de laatste mode, woontrends, kindertekeningen, prints etc.

– Waar en wanneer haak je het liefste? Het liefst thuis op de bank met een leuke Netflix-serie, maar ook regelmatig in de trein. En voor de tent op de camping midden in de natuur, is ook heerlijk.


Blijhakertjes! is te koop in diverse boekwinkels en handwerkwinkels. Ook kun je het online kopen bij o.a. bol.com. Het boek kost € 14,99.

PS: er is nu ook een give away met het boek gaande op Freubelweb. Meedoen? Lees hier hoe!