Loes van Freubelweb

163 Posts 364361 Bekeken
Terug naar blog-startpagina

Interview met Leonie: Wolcafé en Kabels Haken

06 september 2016 Categorieen: Algemeen

Een wolwinkel, een tweede haakboek net vers van de pers… Het kan niet anders dan dat Leonie Schellingerhout van het Wolcafé in Schoonhoven een drukbezette dame is. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking!

Hi Leonie, leuk dat je onze vragen wilt beantwoorden. Straks gaan we het over je nieuwe boek Kabels Haken hebben, maar we beginnen met je winkel. Hoe lang bestaat  al en hoe ben je op het idee gekomen een wolwinkel te beginnen?
“Alweer ruim vier jaar geleden ben ik gestart met Wolcafé. Ik was al een geruime tijd helemaal into  haken en breien en kon het letterlijk niet meer los laten. Zo erg zelfs dat ik er meer mee wilde. Bovendien beviel mijn toenmalige baan niet en ik fantaseerde over een toekomst met wol. En zo ontstond Wolcafé! Een uit de hand gelopen hobby noem ik het zelf altijd!”

Ik ben zelf nog niet bij je in de winkel geweest, dat wordt natuurlijk hoog tijd, maar vertel eens hoe ziet je winkel eruit?
“Wolcafé zit in een klein, maar super schattig pandje uit begin 1900. Inmiddels barsten we letterlijk uit ons voegen en in elk hoekje is wel iets te zien. Het is een sfeervolle winkel ingericht met fruitkisten als kasten en een grote oude buffetkast. Boven de winkel is de workshopruimte. De ruimte is gevuld met een lange tafel waar we met klanten heel wat uurtjes doorbrengen.”

Wat was er eigenlijk eerst, de winkel of de webshop?
Eigenlijk allebei! Ik vind dat het één niet zonder het ander kan en daarom ben ik met de winkel en de webshop tegelijk begonnen.

Je hebt een prachtig mooi assortiment. Leuk vind ik de diversiteit, de knoopjes en labels met tekst en de grote hoeveelheid DIY-pakketten. Hoe stel je het assortiment samen? En welk product is wat jou betreft een absolute aanrader?
“Dankjewel voor het compliment! Ik probeer met Wolcafé onderscheidend te zijn ten opzichte de rest van de wolwinkels. En hierdoor besteed ik veel aandacht aan bijvoorbeeld de leren labels en de knoopjes en de DIY-pakketten. Maar ook Limited by (het verloopgaren met 900 meter op een bol) is hier één van de items van. Naast een basiscollectie van mooie garens, ben ik steeds bezig met nieuwe DIY-pakketten. Ik wil hier steeds vernieuwing in hebben, zodat vaste klanten steeds wat nieuws kunnen uitproberen. Een absolute aanrader? Lastig! Juist omdat het zo divers is natuurlijk. Maar ik vind dat je Limited by absoluut een keer moet uitproberen als haakfan! Maar om je haakproject een persoonlijke touch te geven, is het ook een must om een leuk knoopje of labeltje aan te schaffen.”
230631915 230631939

De patronen in de DIY-pakketten worden deels door je zelf bedacht en gemaakt. Ontzettend knap vind ik dat! Waar haal je de tijd en de inspiratie vandaan?
“Inspiratie is niet zo moeilijk. Die haal ik uit alles wat ik zie. De gekste dingen. Ik ben eigenlijk altijd bezig met het bedenken van nieuwe dingen. Dat gaat altijd wel vanzelf. Ik vind het enorm leuk om met een nieuw garen of patroon aan de slag te gaan. Ik krijg hier echt energie van. En tijd? Ik moet toegeven dat er bijna geen vrije tijd is. Ik werk eigenlijk dag en nacht. En dat kan ook niet anders met een winkel, webwinkel, boek en alle nieuwe pakketjes die ik continu wil maken.”

En dan nu, na het succes van je eerste boek Haken&Sfeer, ook nog eens een tweede haakboek: Kabels haken. Een erg leuk onderwerp! Vertel eens hoe het proces van het maken van dit boek is verlopen.
“Al tijdens het maken van Haken&Sfeer speelde ik met de gedachte om een boek te maken met kabels haken. Kabels haken is zo enorm verslavend en je kunt er eindeloos mee variëren. Ik vond het leuk om weer een andere style neer te kunnen zetten dan bij Haken&Sfeer, maar toch wel een soort herkenbaarheid te houden. In Kabels haken worden alle kamers in huis per thema beschreven. In elk thema vind je items die met een mooie kabel in zich hebben. Ik ben begonnen met het uitwerken van een moodboard en heb hierna alle patronen en ideeën verder uitgewerkt aan de hand van dit moodboard.”
HakenSeer_KabelsHaken

Welke projecten uit het boek zijn jouw favoriet en/of speciaal voor jou? En waarom? 
“Een lastige vraag. Er zijn zoveel leuke dingen in het boek. Het is heel divers. Maar ik denk dat ik het badkamerthema het leukst vind. De toilettasjes zijn erg leuk en de mandjes.. Ik zie ze ook al in andere kleuren voor me op bijvoorbeeld een babykamer! Ik kan niet wachten om ze voorbij te zien komen op Facebook en andere social media.”
Badkamer

Uit ervaring weet ik dat het maken van een boek erg veel tijd in beslag neemt en dus vind ik het ongelooflijk knap dat je naast het vele werk dat het Wolcafé met zich meebrengt weer een boek hebt kunnen maken. Komt er denk je nog een derde boek?
“Dat klopt inderdaad! In het maken van een boek zitten echt ontzettend veel uren. Maar zoals gezegd is elke minuut van de dag bij mij gevuld met iets wat met Wolcafé te maken heeft. Maar dat is absoluut geen klagen hoor! Ik geniet ook van elke minuut! En zou echt niet meer zonder kunnen en willen. Of er een derde boek komt? Tja, wie weet! Maar ik ben voor nu vooral heel benieuwd naar de reacties op Kabels haken en ga me hier nu even op focussen. En wie weet, dat er daarna nog een derde boek komt. Ik heb in elk geval ideeën genoeg. Daar zal het niet aan liggen.”

Wat zijn sowieso je plannen voor de toekomst? Ik weet dat je ook op beurzen staat bijvoorbeeld. En op het gebied van productontwikkeling bijvoorbeeld, heb je nog leuke nieuwe creatieve ideeën? We zijn erg benieuwd!
“De komende maanden zijn we inderdaad weer op alle leuke beurzen te vinden. Zo zijn we in ieder geval op de Breidag in Zwolle, de Kreadoe in Utrecht en de Brabantse haak- en breidagen in Tilburg. Voor deze beurzen ben ik volop bezig met het uitwerken van leuke nieuwe haakpakketten. Maar daar wil ik nog niet al teveel over loslaten. En de knoopjes en labels worden eigenlijk continu aangevuld met nieuwe ideeën. Zo is een van de nieuwe leerlabels bijvoorbeeld voorzien van gaatjes in een bepaald patroon. Hiermee borduur je bijvoorbeeld een tekst of een symbooltje op je label, maar naai je het ook meteen aan je project! Erg leuk en de moeite waard om te bekijken.”
A star is born

Dankjewel Leonie voor dit interview. Heel inspirerend om te horen met hoeveel energie en passie jij bezig bent met Wolcafé. Mijn complimenten ook voor je prachtig mooie nieuwe boek. Hopelijk zien we elkaar binnenkort weer op een van de beurzen en anders breng ik op korte termijn zeker een keer een bezoek aan Wolcafé!

kabels haken - cover

U moet inloggen om deze freubel te kunnen loven