Loes van Freubelweb

164 Posts 366473 Bekeken
Terug naar blog-startpagina

Interview: Happy colours haken met Tessa

05 juli 2016 Categorieen: Algemeen

Vanaf vandaag is het nieuwste boek van Tessa van Riet verkrijgbaar: Happy Colours Haken. Een prachtig mooi nieuw haakboek waarin Tessa naast patronen van amigurumi ook patronen van accessoires deelt die bovendien gehaakt worden met behulp van een leuke kleurwisseltechniek. Hoogste tijd om weer even bij te kletsen met Tessa!

Lieve Tessa, van harte gefeliciteerd met het verschijnen van Happy Colours Haken! Je hebt inmiddels al heel wat boeken op jouw naam staan. Hoeveel nu precies eigenlijk? En heb je zelf stiekem een favoriet? 
Hey Loes, bedankt voor je felicitaties ! Wat je zegt klopt, ik heb inmiddels al heel wat boeken op mijn naam staan. Als je de boeken waar ik deels in sta zoals de Zoomigurumi-serie niet mee telt, dan is dit boek nummer twaalf. En het grappige is dat boek nummer dertien ook al klaar is en bij de uitgever ligt om te drukken! Het was best even flink door haken hoor, twee boeken in een half jaar maken. Maar wel super leuk om te doen! En wat betreft een favoriet, dat vind ik echt een lastige vraag. Ze hebben allemaal wel wat. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik van het boek wat straks in het najaar uitkomt het meest heb genoten qua haken en schrijven en fotograferen. Het resultaat straalt dat ook uit vind ik zelf, het is een boek met superlieve figuurtjes en een verhaal op rijm. Maar daarover later meer, nu eerst op naar Happy Colours Haken!

We kennen je met name van je amigurumi, we zijn fan van jouw onmiskenbare eigen stijl. Maar in dit boek maak je ook een zijstap naar accessoires, vertel!
Ja dat is wat, niet alleen maar amigurumi dit keer. Als ik zelf haak, dus zonder te ontwerpen, dan haak ik graag een kussen of een deken. Even lekker gedachteloos meters maken en wat anders doen dan een beestje of popje haken. Ik vind haken juist zo leuk omdat je van een bol wol zowel een beer kan haken als een granny square. Het is zo veelzijdig. Het zou toch jammer zijn als ik mezelf vast zou pinnen op één techniek of stijl. Sommige mensen hebben ook helemaal niets met amigurumi of vinden het in elkaar zetten een verschrikking. Nu kan ook die doelgroep aan de slag met dit boek Happy Colours Haken en dan toch nog een portie amigurumi erbij voor de echt ami-fans. Ik moet zeggen dat ik het ook best wel spannend vind hoe dit boek ontvangen zal worden. Het is toch een beetje uit mijn comfort zone. Maar we zullen zien, vooralsnog hoor ik alleen maar fijne lieve reacties!

Nieuw ook in je boek is de kleurwisseltechniek. Erg leuk! Is dit dezelfde techniek die wordt toegepast bij tapestry haken of heb je een nieuwe techniek bedacht?
Ik heb gezocht en gezocht op internet naar iemand die op dezelfde manier gebruik maakt van de kleurwisseltechniek als ik nu heb gedaan in Happy Colours Haken, maar ik heb hem of haar nog niet kunnen vinden. Met tapestry of mochilla haken, haak je ook met veel kleurwisselingen en je haakt meerdere draden mee. Vaak enkel door de achterste lus van je haakwerk. Bij de Happy Colours-techniek haak je eigenlijk constant één patroon met één steek. Alle patronen zijn namelijk gehaakt met enkel vasten. Je wisselt de eerste toer iedere steek van kleur, ik noem het in het boek om en om haken. De toer daarna haak je in een neutrale kleur. Daardoor creëer je weer even rust in een druk patroon. Je haakt tijdens het om en om haken de draad wel mee zoals bij tapestry, maar bij de neutrale toer niet. Daardoor is het haakwerk een stuk minder stug dan bij het tapestry haken, terwijl je wel een soort gelijk effect krijgt. Je kunt het haakwerk aan twee kanten gebruiken en beide kanten zijn even mooi! Het is een techniek die ook voor een beginner die nog geen ingewikkelde steken kent ook goed te doen is. In het boek staan bovendien QR-codes waarmee je een filmpje kunt bekijken waarin ik persoonlijk de techniek uitleg in zowel de platte vorm als in het rond haken. En daarnaast staan er natuurlijk foto’s en tips in het boek. Het is gewoon erg leuk om te doen, met weinig moeite en één simpele haaksteek krijg je een prachtig effect!

Er staan meer dan 20 patronen in je nieuwe boek variërend van lieve amigurumi zoals een egeltje, muisje en een konijn tot kleurrijke accessoires zoals een lounge kussen, koordsjaal en een zomertas. Hoe verloopt bij jou zo’n ontwerpproces? Teken je je amigurumi eerst bijvoorbeeld of begin je gewoon met haken?
Ik ben niet zo van het tekenen. Heel af en toe wil ik het nog wel eens doen, maar dat is meer als ik een idee in mijn hoofd krijg, maar het nog niet direct kan uitwerken omdat er nog andere opdrachten lopen. Dan schets ik even wat om het te onthouden, ja ik word ook al een jaartje ouder hihi…. Verder gaat het bij mij eigenlijk allemaal uit mijn hoofd. Met Happy Colours Haken was het eerst een kwestie van de techniek ontdekken. Daarna ben ik met een kussen begonnen. Dat is voor de hand liggend. Toen volgde er een deken. Daarna ben ik gaan uitproberen hoe het effect met rond haken zou zijn. Het is ook een kwestie van kleurtjes kiezen die bij elkaar passen. Met de amigurumi had ik wel een idee wat ik erin wilde hebben, maar dat kan gaandeweg ook nog wel veranderen hoor. De uil uit het boek begon als beer, maar toen ik bezig was zag ik ineens het licht: “Jij bent geen beer, je bent een uil.” En het idee voor de sjaal ontstond toen ik een aantal toeren van mijn kussen uithaalde. Het is dus net een soort ‘crochet along’ maar dan zonder patroon. Ik begin met ontwerpen en op een gegeven moment zie ik een collectie en een lijn ontstaan en daar borduur ik dan op verder tot het een totaalplaatje is.
uil
kussens

Heb jij eigenlijk wel eens last van een creatief dipje of blijft de inspiratie bij jou gewoon altijd vanzelf stromen?
Het is misschien gek, maar zodra ik een boek heb ingeleverd, slaap ik een aantal nachten slecht. Dan lig ik in bed al te bedenken wat mijn nieuwe project zal gaan worden. Het lijkt wel een stortvloed aan ideeën die dan over me heen komt. Dat is waarschijnlijk allemaal inspiratie vertaald naar ideeën die ik heb opgedaan tijdens het haken en schrijven van het boek waar ik dan ineens wel ruimte voor vrij krijg in mijn hoofd. Ik heb over het algemeen meer een gebrek aan tijd dan een gebrek aan inspiratie. En creatieve dipjes daar ik heb geen tijd voor. Klinkt gek hé, maar ik heb het geluk dat ik de afgelopen twee jaar van boek, naar opdracht, naar boek hebben kunnen werken. Ik ben af en toe blij dat ik iets voor mezelf kan haken. En als ik dan even niets te haken heb, wat bijna niet voorkomt, dan zoek ik wel iets anders creatiefs om te doen. Een caravan pimpen bijvoorbeeld 😉

Hoe zien de komende weken/maanden eruit voor jou? Wat ga je doen, waar kunnen we je allemaal vinden en wat zijn je nieuwe plannen? 
Het is nu nog even druk, ik heb net mijn boek voor het najaar waar ik eerder over sprak ‘Pluis en haar vriendjes‘ aangeleverd en dat wordt de komende weken opgemaakt. Dat moet strakjes allemaal gecontroleerd worden. Happy Colours Haken is nu natuurlijk net uit en dat brengt vaak ook een stroom aan vragen en promotiewerkzaamheden met zich mee. Ik ben nu bezig met een opdracht voor Disney om vijf poppen te maken. Verder ben ik natuurlijk ook steeds drukker met de Facebook-groep voor de Amigurumidag waar acht ontwerpers in de vorm van een CAL een patroon aanbieden, maar van wie welk patroon is blijft nog een geheim! Ik ben ook gevraagd voor een aantal filmopnames, maar daarover later meer. Ik hoop straks ook nog even vakantie te vieren met mijn gezin, er even lekker tussen uit met zijn allen. Na de vakantie gaan we op naar de beurzen en evenementen. Ik ben natuurlijk te vinden bij Amigurumidag op 8 oktober en tijdens de Kreadoe in Utrecht ben ik ook van de partij. Verder laat ik het nog even op me afkomen allemaal. Er komt altijd wel weer iets leuks op mijn pad. Ik ben ook bezig met een groot project wat ik eigenlijk tegen de Kreadoe tijd klaar wil hebben, ik hoop dat dat gaat lukken!

Dankjewel Tessa voor dit leuke interview! We worden altijd vrolijk van jouw opgewektheid en mooie haaksels. We gaan nu genieten van je nieuwe boek terwijl we alweer uitkijken naar het boek dat in oktober verschijnt 😉 Heel veel succes met alles wat je onderneemt!

Wil jij het nieuwe boek van Tessa ook in je bezit krijgen? Doe dan nog snel even mee met onze give away. Wij mogen namelijk 3 exemplaren van Happy Colours Haken weggeven! Wil je zeker weten in het bezit komen van een exemplaar? Het boek is vanaf vandaag te koop in diverse handwerkwinkels, de boekhandel en natuurlijk ook online bij bol.com bijvoorbeeld.
happy Colours Haken

U moet inloggen om deze freubel te kunnen loven