Loes van Freubelweb

164 Posts 366435 Bekeken
Terug naar blog-startpagina

Interview: Haak je Happy met Lisanne

11 juni 2016 Categorieen: Algemeen

Haak je happy! Van alleen de titel van dit haakboek word je al blij en dan heb je de binnenkant nog niet eens gezien! Freubelweb interviewde de maakster van dit mooie boek:
Lisanne Multem 

Hi Lisanne, gefeliciteerd met het verschijnen van je eerste boek!
Hoe ben je op het idee voor dit boek gekomen? En hoe lang heb je over het maken van het boek gedaan?

“Ik kreeg via Echtstudio de vraag van uitgeverij Forte of ik het leuk vond om een boek te maken met mijn creaties. Zelf had ik er nog niet zo bij stilgestaan om een boek te maken, maar toen het op mijn pad kwam was ik meteen enthousiast! Hoe gaaf is het om je favoriete patronen en ontwerpen terug te zien in een echt boek!? Over het maken van het boek heb ik ongeveer een half jaar gedaan, maar het is echter nooit helemaal klaar dus ook nu ben ik er nog druk mee bezig. Nu mag ik het boek gaan promoten en het aan iedereen laten zien, dat is toch wel de leukste tijd aan het ‘boekmaken’.”

De fotografie van het boek is prachtig, de kinderkamers zien er schitterend uit. Heb je een achtergrond of opleiding op het gebied van styling?
“Ja, dat is echt mijn passie. Al zolang als ik me kan herinneren ben ik daarmee bezig. In mijn eigen huis, maar ook bij vrienden en familie word ik regelmatig gevraagd om even mee te kijken in huis. Ik heb een aantal jaar geleden, naast mijn werk, een online opleiding gevolgd om interieurstyliste te worden, dat was erg leuk om te doen. Gewoon omdat ik nieuwsgierig was en meer wilde leren, maar ik zie dat echt als hobby, want ik heb ook gewoon een hele leuke full-time job die niets met styling te maken heeft. Styling is wel iets dat een heel grote rol in mijn leven speelt, er verandert iedere maand wel iets aan ons huis en ik ben dol op het uitproberen van nieuwe trends.”

Hoe ziet je eigen slaapkamer eruit?
“Haha, wat een leuke vraag! Onze slaapkamer is (net als de rest van ons huis) heel erg licht (zie foto). Met de kleuren mintgroen en wit op de muren en steigerhouten accessoires is de basis heel rustig en daar hou ik heel erg van. Thuis moet echt een plek zijn waar ik en mijn man tot rust kunnen komen na een drukke werkdag en dat lukt ons het best met die kleuren. Hoewel ik roze of felle kleuren bij anderen heel erg tof kan vinden, ben ik het in mijn eigen huis heel snel zat. Dus ik hou het lekker bij mijn vertrouwde kleurenpalet. En natuurlijk mogen zelfgemaakte kussens en gebreide dekens ook niet ontbreken in onze slaapkamer.”slaapkamer
De bosdieren, waarvan we er een aantal ook kennen van je blog ‘Draad en Praat’, nemen een prominente plek in je boek in. Hoe ontwerp jij zo’n knuffel eigenlijk? Teken je eerst een dier of ontstaat een dier tijdens het haken zelf?
“Mijn knuffellijn bestaande uit de bosdieren is eigenlijk waar het allemaal mee is begonnen. Ik vind het heel leuk om stoere knuffels te ontwerpen voor kids en ik vind het juist leuk als ze (in tegenstelling tot de amigurumi-trend) lekker groot zijn. Je kunt er dus echt goed mee knuffelen. Ik teken eigenlijk nooit iets van te voren. De dieren ontstaan al in mijn hoofd en ik werk ze meteen uit door ze te haken. Ik hou zoveel mogelijk rekening met de kenmerken van de echte dieren, maar vind het wel leuk om ze een grappig uiterlijk te geven dat kinderen meteen aanspreekt. Ook hun lange slungelarmen en -benen vallen altijd goed in de smaak! Het is zo gaaf om die kids te zien slepen met mijn bosdieren. Het wordt echt hun maatje en al snel voeren ze hele gesprekken met bijvoorbeeld Finn de eland of Roos de haas. Daar geniet ik echt van.”

De kinderkamer is een eindeloze bron van inspiratie, ik kan me voorstellen dat bepaalde ideeën het boek niet gehaald hebben
“Nou, zeg dat wel! Het is heerlijk om aan de slag te gaan met al die verschillende stijlen en kamers en ik kan daar eindeloos mee door blijven gaan, maar een boek is op een gegeven moment ook vol (maar goed ook, anders is het niet meer te tillen haha). Mijn boek bevat maar liefst 24 patronen dus het zit lekker vol! De projecten die het boek niet hebben gehaald (zijn er niet veel) zijn terug te vinden in tijdschriften. Het was echt één groot avontuur om een boek te maken en ik heb er heel erg van genoten ondanks dat het ook echt keihard werken is! Het is ook een droom die werkelijkheid wordt en ik vind het nog steeds heel onwerkelijk dat ik dit allemaal mag doen!”

Heb je misschien nog een leuke achter-de-schermen-anekdote voor ons? Iets grappigs dat tijdens het maken van het boek is gebeurd?
“Wat enorm leuk was om te zien, is dat de kids de spullen na de fotoshoot eigenlijk meteen wilde houden. Ik vond het geweldig om een dag met ze te fotograferen en ze hebben het echt super goed gedaan! De haaksels vielen zo in de smaak dat ze meteen gebruikt werden en dat was perfect voor de foto’s. Toen ik alles weer moest inpakken om mee naar huis te nemen, zei Puck meerdere keren: “Nee Iessesanne, die mag wel bij mij blijven wonen!” Dat was niet mogelijk omdat ik de spullen nog nodig had om het boek af te maken, maar dat snoetje was zo zoet dat ik haar natuurlijk regelmatig verwen met andere maaksels. Als kids echt happy worden van de accessoires in het boek is mijn missie echt geslaagd!”achter de schermen
Heb je nog een tip/advies voor mensen die met de patronen uit ‘Haak je Happy’ aan de slag willen gaan (bijvoorbeeld als je geen kinderkamer hebt)?

“Laat je verrassen door de inhoud, er staan niet alleen haakpatronen in maar ook tips op het gebied van styling. Daarnaast vind je DIY-ideeën in het boek die stap voor stap worden uitgelegd op mijn blog dus ook daar kun je mee aan de slag. Ook als je geen kinderkamer hebt, zul je ook inspiratie en patronen vinden in het boek. De dekens, manden, kussens en het vloerkleed kun je natuurlijk makkelijk voor andere ruimtes in huis maken (zoals de woonkamer of de badkamer) en je maakt er te gekke kraamcadeaus mee. Dus ook al heb je geen kleine kids meer in huis, het boek is hoe dan ook de moeite waard!”

Ik weet dat je ook dol bent op breien, mogen we misschien na ‘Haak je Happy’ een ‘Brei je blij’-boek verwachten?
“Hahahaha ja, ik vind de afwisseling van breien en haken echt heerlijk! Momenteel ben ik helemaal niet bezig met een tweede boek en wil ik nog volop genieten van dit boek. Ik vind het echt een bijzondere ervaring waar ik heel lang naartoe heb gewerkt en nu ga ik er ook zo lang mogelijk van genieten. Maar… zeg nooit nooit! Er zitten altijd ideeën in mijn hoofd dus wie weet…”

Wat zijn sowieso je plannen voor de toekomst?
“Ik ben lekker druk met het geven van workshops op verschillende locaties in het land en vind dat super leuk om te doen. Ik ontmoet zoveel leuke mensen met dezelfde passie en dat is zo fijn! Daarnaast ben ik vaste blogger van Craft Kitchen, ontwerp ik patronen voor het La Maison Victor magazine en ben ik continue op zoek naar nieuwe ideeën voor mijn eigen blog, dus ik verveel me nooit. Als het goed is, ga ik binnenkort starten met een heel groot nieuw project, maar daarover kan ik helaas nog niets zeggen. Oh ja, later dit jaar ben ik natuurlijk ook weer te vinden op de Kreadoe, op mijn blog hou ik je op de hoogte van alles wat ik doe, dus kom gerust eens langs.”

Dankjewel Lisanne voor je leuke antwoorden! Erg leuk ook dat je dit lijstje met ’10 dingen die we nog niet van je wisten’ wilde aanvullen 😉
Haak je happy

 

U moet inloggen om deze freubel te kunnen loven