Loes van Freubelweb

169 Posts 441239 Bekeken
Terug naar blog-startpagina

Het juiste patroon bij het juiste garen

02 mei 2016 Categorieen: Algemeen

Onlangs had ik een heus haakdilemma. Ik had prachtig mooi Vinnis en MoYa-garen gekocht bij Draadkracht op de Handwerkbeurs om een mooie sjaal te haken. Het voorbeeld dat de dames van Draadkracht op de stand hadden hangen, was niet helemaal mijn smaak, dus ik koos thuis zelf een ander patroon uit om te maken. De keuze viel op de Drakenvleugel, ook wel Lizard Shawl genoemd.

Het begin was veelbelovend:
begin_lizardshawl
En ook het tweede gedeelte was nog prima naar wens:
tweede deel_lizardshawl
Alleen toen hij eenmaal af was… was ik helaas toch niet zo tevreden. Ik stelde mijzelf toen de vraag: blocken of uithalen:
lizardshawl_af
En ik koos voor het laatste: ik haalde sjaal uit….
Blocken_Uithalen
Vervolgens ging ik op zoek naar een ander patroon dat wel bij dit prachtige garen past, maar vond het ontzettend lastig om een geschikt patroon te vinden. Hoe stem je nu het juiste garen (kleur/kleurverloop) bij het juiste patroon af. Welk patroon leent zich nu wel en niet voor kleurrijk garen en andersom. Ik besloot het de experts op het gebied van Moya en Vinnis garen te vragen: Geja van Draadkracht, Michelle van Scaapi, de importeur van deze mooie Zuid-Afrikaanse garens en Mara van MaraMaakt, die ook heel graag haakt met Vinnis en MoYa.

Kleuren meer mixen
Geja: “Wat opvalt, is dat je had gekozen voor een patroon met grote vlakken en de gemêleerde kleuren vlak naast elkaar. Dat gaf naar ons idee een onevenwichtig en een wat te druk resultaat.Waarschijnlijk is het effect mooier als je de kleuren meer mixt.”

Om en om
Michelle: “Wat het mooiste uitkomt met een gemêleerd garen is dat je het of om en om met effen kleuren gebruikt. Of als een randje of accentje in een mooie granny of mandala. Mijn voorkeur bij jouw kleurencombinatie gaat uit naar om en om in kleur met het gemêleerde dat tussen de effen kleuren gebruikt wordt.”

Hou het simpel
Mara: “Bij haakwerk gebruik je meer garen (uit mijn hoofd is het 1,5x zoveel garen in vergelijk met breien) en zal het garen dus compacter op elkaar zitten. Hierdoor zal meerkleurig garen bij haken vlekkeriger zijn dan bij breien. Het korte verloop van de kleuren zorgt er ook voor dat hele ingewikkelde steken en/of patronen eigenlijk een beetje weg vallen. Hoe simpeler de steek, hoe mooier het garen tot zijn recht komt eigenlijk. Ik maak meestal eerst proeflapjes om te zien hoe het garen zich gedraagt, hoe het verloop uitvalt en soms wanneer het met haken een verschrikking is, blijkt het met breien een super tof effect te geven en vice versa natuurlijk.”

Patroonsuggestie Draadkracht
Geja: “Wat vind je van dit voorbeeld? Zoals bijvoorbeeld bij dit voorbeeld, ik heb het gemaakt op basis van Purple Waves, een haakpatroon van Wieke van Keulen. Dit patroon kun je ook goed van katoen en bamboe maken. Een geschikt breipatroon zou naar ons idee de Rhombus Scarf kunnen zijn? We schatten in dat je de rand te overdone zal vinden, maar die kun je uiteraard weglaten.”Geja_golven

Patroonsuggestie Scaapi
Michelle: “Ik denk dat met de zomer op komst, de kleuren die je heb uitgekozen heel mooi kunnen zijn in een Hippy Bohemian thema, een beetje à la festivalgangers en de Ibiza look. Zoals deze bloemensjaal van Yarnspirations of deze basic granny sjaal bijvoorbeeld. Marianne van Marrose CCC heeft ook een mooie sjaal in MoYa gehaakt, volgens mij kun je dit patroon ook gebruiken in combinatie met Vinnis, de naalddikte is ongeveer gelijk.”
marrose-ccc-moya-star-shaw-10

Patroonsuggestie MaraMaakt
Mara: “De Conjunction Cowl is denk ik een mooi breipatroon voor een mix van materialen en kleuren. Ik ben ondertussen met een tweede bezig waarin ik een multikleur garen gebruik dat ik al een paar jaar heb, maar waarvoor ik nooit een geschikt patroon kon vinden en nu komt hij super tot zijn recht!”
maramaakt_conjunction
Conclusie
Oké, wanneer ik alle antwoorden en suggesties op een rijtje zet, kom ik op het volgende uit. Ik kan het beste voor een patroon kiezen waarbij de kleuren elkaar goed afwisselen. Wat dat betreft gaat mijn voorkeur uit naar naar de Rhombus Scarf of de basic granny sjaal. Gezien het korte verloop van het multikleur garen, is het misschien wel beter om te kiezen voor een breipatroon in een simpele steek. En dat betekent dat ik uiteindelijk bij de Rhombus Scarf uitkom! Een prachtig patroon waar ik me helemaal in kan vinden, alhoewel ik het randje inderdaad waarschijnlijk achterwege zal laten. Dank jullie wel Geja, Michelle en Mara voor jullie goede adviezen en fijne tips. Ik ben weer een heel stuk wijzer!

Oh, en die Conjunction Cowl zet ik zeker ook op mijn freubel-to-do-lijstje 😉 Alleen dan met een ander garen, dat wat wollerig aan doet.

U moet inloggen om deze freubel te kunnen loven