Haken of breien voor het goede doel

Er zijn verschillende goede doelen waarvoor je kunt haken of breien. Vaak kun je het hele jaar door meewerken aan deze goede doelen, maar nu zo tegen het eind van het jaar zijn er  vaak ook speciale kerstacties. Freubelweb zette een aantal van deze goede doelen voor je op een rij want waarom zou je niet je steentje bijdragen met dat wat je het liefste doet?

KERSTACTIES

Haak mee aan het kerstdiner – Kerstactie voor de Voedselbank
Onder het motto ‘Haak mee aan het kerstdiner’ willen Arianne en Oukje van De Haakbrigade geld ophalen voor de Voedselbank. Hiervoor willen ze samen met andere haaksters (en hakers) zoveel mogelijk voedsel maken/haken/breien. Alles is goed – snoep, taarten, cupcakes, snacks, ijsjes, pizza’s, groentes, fruit – niets is te gek. Al dat lekkers zal op 10 december op de Funky XMas Sundaymarket in Amsterdam worden verkocht. De GEHELE opbrengst van die dag is bestemd voor de Voedselbank Nederland.

Meehelpen? Op de site van De Haakbrigade vind je alle benodigde informatie inclusief linkjes naar gratis patronen.

2000 Mutsen & Sjaals 
Dit jaar bestaat handwerkwinkel Rits In in Zwolle 5 jaar en wie jarig is… trakteert! Mieke en Evelien willen daarom graag 2000 zelfgemaakte mutsen en sjaals doneren aan de Voedselbank in Zwolle en daarmee een steentje bijdragen aan de kerstpakkettenactie van Kerst Zwolle. Aangezien de pakketten willekeurig worden uitgedeeld, ontvangen de dames van Rits In het liefst mutsen en sjaals in een volwassen maat.

Wil je meehelpen? Tot 30 november kun je de zelfgemaakte mutsen en sjaals inleveren bij (of opsturen naar) Rits In aan de Assendorperstraat 105 in Zwolle. 

De goedgemutste breicampagne van innocent
Nog meer mutsjes, maar dan juist kleine kun je maken voor het jaarlijks terugkerende goede doel van innocent. Zij vragen breisterren, maar ook haaksterren, om hulp bij het maken van kleine mutsjes die passen op de flesjes smoothies van innocent. De winst van de verkochte flesjes met mutsjes erop stopt innocent in een goed doel: het Nationaal Ouderenfonds.

Meehelpen? Stuur dan voor 8 december je mutsjes naar Pantar, t.a.v. De Goedgemutste Breicampagne, Antwoordnummer 1181, 1110 VB in Diemen. Meer informatie over dit goede doel, waaronder o.a. gratis patroontjes vind je op de site van De Goedgemutste Breicampagne!

DOORLOPENDE ACTIES 

Stichting Breiboezem
Stichting BreiBoezem heeft als doel vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en een borstamputatie hebben ondergaan GRATIS te voorzien van gebreide borstprothese(s). Deze gebreide borstprotheses zijn een goed alternatief voor siliconen borstprotheses. Ze zijn comfortabel (lichtgewicht en ademend), wasbaar en voelen als ‘echt’ aan.

Wil je meehelpen? Dat kan, voorwaarde alleen wel is dat je dan eerst deelneemt aan een breiworkshop waarbij je uitleg krijgt over Stichting BreiBoezem en het maken van het patroon van de BreiBoezems. Alle informatie hierover vind je op de site van Stichting Breiboezem.

Stichting Babyspullen
Stichting Babyspullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen en maakt daar babystartpakketten van. Deze pakketten worden via diverse instanties gratis verstrekt aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Ook zelfgemaakte donaties, zoals zelfgebreide dekentjes of gehaakte mutsjes bijvoorbeeld zijn van harte welkom.

Wil je helpen? Kijk dan op de site van Stichting Babyspullen voor meer informatie en/of word lid van de besloten Facebook-groep Creatief voor Stichting Babyspullen.

Stichting Hartendekens
Stichting Hartendekens biedt kinderen (woonachtig in Nederland) met een ernstige ziekte, een ernstige beperking of kinderen die recent een gezinslid hebben verloren of gaan verliezen geheel kosteloos een prachtige Hartendeken aan. Hiermee hoopt de stichting een beetje troost, geborgenheid en warmte te kunnen schenken in moeilijke tijden. De kracht van Stichting Hartendekens ligt in het feit dat de dekens worden samengesteld met granny’s van verschillende haaksters. Hierdoor wordt elke deken uniek! Het is dus de bedoeling dat er losse granny’s worden aangeleverd en geen hele dekens.

Wil je graag meehaken? Hier op de site van Stichting Hartendekens lees je aan welke voorwaarden de granny’s moeten voldoen en waar je ze naartoe kunt opsturen.

Kleine inktvisjes voor couveuse kindjes
Het blijkt dat wanneer kleine gehaakte of gebreide inktvisjes bij te vroeg geboren kindjes in de couveuse worden gelegd, de ademhaling en hartslag van de kinderen regelmatiger wordt. En dat de kindjes ook veel minder vaak hun slangen lostrekken. Dit mooie project is ooit ontstaan in Denemarken,  maar inmiddels zijn er ook veel Nederlandse en Belgische ziekenhuizen die inktvisjes willen ontvangen om bij de kindjes te leggen.

Wil je helpen met het haken of breien van inktvisjes? Op deze site vind je alle informatie, inclusief gratis patronen en informatie over de garens die gebruikt mogen worden. Er is ook een Facebook-groep waarin je je vragen kunt stellen. 

Stichting Earlybirds
Deze stichting heeft hetzelfde goede doel voor ogen als de dames achter het project met de intkvisjes, namelijk vroeggeboren kindjes. Voor stichting Earlybirds kun je een Earlybirdje haken voor de te vroeg geboren babytjes of een vogeltje zonder vulling voor de hele kwetsbare babytjes. Ook kan je eventueel een vlindertje haken voor de overleden babytjes (als troost voor de ouders).

Meehelpen? Op de site van Earlybirds vind je de patronen en alle informatie omtrent dit goede doel, maar ook over alle veiligheidsvoorschriften en de garens die je mag gebruiken. Zo mag je bijvoorbeeld geen garens gebruiken waarin wol of acryl zit. Ook mag het garen niet pluizen.

Schildje: stop kindermishandeling
Schildje, onderdeel van Amare Spel en Zorg, maakt het onderwerp kindermishandeling spelenderwijs en op een (preventieve) laagdrempelige manier bespreekbaar. Ze vragen je hulp bij het haken van kleine schildpadjes die na afloop van de themaweek aan kinderen die met de methode Schildje hebben gewerkt worden uitgedeeld. Schildje zal na deze themaweek in de klas aanwezig blijven zodat kinderen hem kunnen pakken om aan de juf/meester te laten weten dat zij ergens mee zitten en hierover willen praten.

Wil jij aanhaken bij Schildje? Ga dan naar de Facebook-pagina van Schildje voor meer informatie. Het patroon van het schildpadje kun je per e-mail aanvragen: contact@spelenzorg.nl

Stichting Stofwisselkracht
Per jaar krijgen zo’n 800 kinderen de diagnose stofwisselingsziekte die zware lichamelijke en geestelijke beperkingen kunnen veroorzaken. Meer dan de helft van alle kinderen met een stofwisselingsziekte overlijdt voor de 18e verjaardag. Stofwisselingsziekte kan zich ook op latere leeftijd plotseling manifesteren. Deze ‘late onset’ gevallen worden vaak niet of niet op tijd (h)erkend omdat de kennis bij artsen nog ontbreekt. Daarom is het belangrijk dat meer onderzoek mogelijk is.

Meehelpen?
Stofwisselpoppetjes zijn vrolijke gehaakte en gebreide poppetjes die door Stichting Stofwisselkracht vaak worden ingezet tijdens acties en evenementen om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze ziekte. Wil jij meehelpen deze poppetjes te haken of te breien? Download dan deze flyer met het patroon en alle overige informatie.

Haken tegen lepra
Dendennis een bekende haak-ambassadeur van dit goede doel. Speciaal voor de Leprastichting ontwierp hij belangeloos haakpatroontjes van de Rode Kater, Lotje en Catootje bekende figuren uit de stripboeken van Jan, Jans en de Kinderen. De Leprastichting verkoopt deze Jan, Jans en de kinderen haakpatronen in de webshop om op een originele manier geld in te zamelen voor leprabestrijding.

Steentje bijdragen? Koop dan een Rode Kater, Lotje of Catootjes haakpatroon of -pakket in de webshop van de Leprastichting.