Gratis breipatroon voor een nopjessjaal

In mijn nopjes… dat is wat ik ben met deze colsjaal. Ik breide hem met een prachtig mooi garen genaamd Recuay Brushed. En het patroon? Dat bedacht ik zelf al gaandeweg en zal het hier met je delen.

Deze nopjessjaal is echt mijn lievelingssjaal geworden. Ik draag hem iedere dag. Zo lekker warm en zacht is hij en het mooie is, het garen blijft er fantastisch mooi uitzien! Het pluist of pilt helemaal niet en daar ben ik zo blij mee!

Het garen Recuay Brushed is, zoals je misschien al weet, te koop in onze Freubelweb Webshop. Het is afkomstig uit Peru en gemaakt van 70% baby-alpaca (daarom voelt het dus ook zo zacht). De toevoeging van een beetje acryl en nylon zorgt ervoor dat het zijn stevigheid krijgt en niet pluist of pilt. Een perfecte mix dus!

Werkbeschrijving:
Ik breide de colsjaal met 1 streng van dit mooie garen en dat ging als volgt:

– zet 80 steken op een rondbreinaald op (ik gebruikte maat 5,5).
Kijk of dit aantal steken voldoende is voor je. Bij twijfel zet je gewoon een paar steken extra op.
– brei nu eerst rondom vier toeren recht.
Je krijgt dan vanzelf zo’n mooie tricotsteek als je rondbreit.
– begin in toer 5 met het maken van de noppen.

Een nop brei je als volgt: steek de naald in de steek, sla de draad om de naald, haal hem door maar haal de steek niet af! Steek de naald nu achter in de steek, sla de draad om en haal opnieuw de draad niet af. Steek de naald weer gewoon voor in de steek, sla de draad om, haal hem door zonder hem af te halen. Steek nogmaals de naald achter in de steek, sla de draad om, haal hem door en haal de draad nu wel af. Je hebt nu de 5 steken voor de nop op je rechternaald staan. Draai je werk om en brei de 5 steken van de nop nu averecht. Draai je werk weer om en brei de 5 steken van de nop recht. Draai je werk nog een keer om en brei de steken van de nop averecht. Draai je werk om, brei de steken van de nop recht en kant nu de 5 steken af door steeds de een na laatste steek over de laatste steek te halen totdat je nog 1 steek op je naald hebt staan. Zo heb je een nop gebreid!

– brei na een nop eerst weer een aantal steken recht en maak dan opnieuw een nop.
In het begin breide ik om de 13 steken een nop, maar na een paar toeren deed ik het meer op gevoel.
– brei na een toer met noppen eerst weer twee toeren gewoon recht en brei dan weer een toer met noppen.
Wil je iets meer ruimte tussen de noppen? Brei dan extra toeren tussen de toeren met noppen.
– brei op deze manier nu net zolang door als je wilt en/of totdat je garen op is.
– hecht in de laatste toer de steken af en werk de draden netjes weg.
Tadaa! Je hebt een heerlijke nopjessjaal!

Hopelijk is bovenstaande werkbeschrijving duidelijk. Wil je toch liever even zien hoe je noppen breit, kijk dan nog even naar deze videotutorial:

Meer lezen over waarom Recuay Brushed zo’n bijzonder garen is? Lees dan deze blogpost waarin we vertellen over het mooie goede doel dat we met de verkoop van o.a. dit garen steunen.