Freubel kijktips

Handwerken en TV kijken gaan heel goed samen. Niet voor niks dat de hashtag #knitflix en #stitchflixing met grote regelmaat voorbijkomen op Instagram en er heel veel grappige posts over dit onderwerp te vinden zijn op Pinterest. Zelf ploffen we ook graag met een handwerkje, dekentje en theetje voor de TV op de bank om heerlijk te relaxen en dit is waar we dan graag naar kijken:

The Great British Sewing Bee
Jaaaa, deze serie is ook weer terug op TV. Even leek het erop dat de BBC afscheid had genomen van dit programma, maar de smeekbede van het publiek om ‘The Great British Sewing Bee’ alsjeblieft weer uit te zenden, hielp en dus kunnen we ons op dinsdagavond 22:00 uur (Nederlandse tijd) op BBC 2 weer lekker onderdompelen in de wereld van stoffen, naaimachines en kleding maken. Na het zien van een aflevering pak je liefst zelf de naaimachine er meteen weer bij. Oh, en onze favoriet is Juliet en jurylid Patrick Grant natuurlijk!

Project Rembrandt
Ook na het zien van een aflevering van ‘Project Rembrandt’ zouden we liefst zelf meteen aan de slag gaan met verf en penselen. Wat gaaf toch als je ze mooi kunt schilderen! Wij zijn fan van Sebas en hoewel we eigenlijk nu al stiekem denken te weten dat hij de winnaar van het programma wordt. Duurt het nog 3 afleveringen voordat we weten wie de nieuwe Rembrandt van Nederland is. ‘Project Rembrandt’ is te zien op zondagavond om 21.20 uur op NPO 1.

How to make an American Quilt
Een van onze favoriete films waarin handwerken, en dan quilten in het bijzonder, ook een grote rol speelt is de film ‘How to make an American Quilt’. Een film uit 1995 met Winona Ryder in de hoofdrol gebaseerd op het gelijknamige boek van Whitney Otto. De film is helaas (nog) niet te vinden op Netflix, maar wel verkrijgbaar op dvd eventueel en zeker de moeite van het bekijken waard als je van patchwork en quilten houdt. Hier kun je de trailer bekijken. 

Inspirerende Netflix series 
Series op Netflix die je kunt kijken en je bovendien inspireren tot het maken van mooie breisels zijn bijvoorbeeld The Crown en Outlander. Er is ook al een (Engels) breiboek geïnspireerd op de kleding van deze laatste serie verschenen: Highland Knits. En ook op Ravelry vind je tal van patronen gebaseerd op kleding die gedragen wordt in deze serie.

YouTube
Tegenwoordig kijken we ook steeds vaker naar YouTube. Deze filmpjes duren vaak niet zo lang, meestal zo’n 15-20 minuutjes en dat is soms ook wel fijn. CreaChick is een van de YouTube kanalen die we regelmatig bekijken. Maris van CreaChick kenden we eigenlijk in eerste instantie van haar haakpatronen, maar de laatste tijd is ze helemaal into bullet journaling en daar gaan de meeste van haar video’s dan ook over. Ook leuk om te kijken zijn de brei- en haakvlogs van Puk Vossen en als je liever alleen maar video’s met patroontjes bekijkt, kijk dan ook eens naar Vonnes Creaties, het grootste NL YouTube kanaal over haken.

Leuke filmpjes
Op YouTube vind je ook vaak grappige filmpjes, zoals deze bijvoorbeeld van Pixar, genaamd Purl. Ook naar de flashmob met de 550 truien van Loes Veenstra kunnen we blijven kijken.

PS: Zelf posten we op het YouTube kanaal van DécoTime ook iedere week een video waarin we aan de slag zijn gegaan met hun producten. Dit kan variëren van het maken van een van DIY-pakketjes van DécoTime tot het maken van snail mails en kaarten. Maar we hebben ook al een video gemaakt waarin we haakles geven. Kortom, van alles wat en misschien ook leuk om ook eens naar te kijken!