Regelmatig zie je op Freubelweb banners van creatieve webwinkels voorbij komen. Achter deze webwinkels gaan hardwerkende dames schuil met een passie voor handwerken. Dames waarmee we je heel graag kennis laten maken. Vandaag stellen we je voor aan Claudia Scheuneman van de Kreafabriek.

Nog maar heel recent heeft de Kreafabriek zijn deuren geopend. Vertel, hoe kwam je/kwamen jullie op het idee om deze webwinkel te beginnen?
“Eigenlijk is het een ‘logisch gevolg’ geweest dat er een Kreafabriek kwam. Ik sprak een jaar geleden thuis uit dat ik graag mijn inspiratie wilde delen en Bert, mijn man, is een technische computerman. Ik ben, denk ik, geboren met een aangeboren handwerk-gen en een handwerktas in mijn hand. Mensen daarin helpen en adviseren, maar ook inspireren vind ik heerlijk. Bert heeft de mogelijkheid (en een aangeboren computer-gen) om dingen te ‘bouwen’. Ieder zijn kracht zeg maar, want daar begrijp ik echt niets van! In de Kreafabriek kan ik mijn passie voor handwerken delen, maar zonder een goed ‘werkende’ webwinkel zou dat niet lukken. en zo ontstond, vanuit ons samen, de Kreafabriek.”

Het kan niet anders dan dat het een hele leuke, maar vooral ook spannende tijd voor je is nu. Hoe zijn de eerste reacties op de Kreafabriek?
“Heel enorm spannend! De dag dat we openden hadden we direct bezoekers. Vreugdedansje door de kamer! En het loopt door, het gebeurt écht. Mensen weten de Kreafabriek echt al te vinden. De eerste twee like en share acties op Facebook gingen enorm goed en langzaam bouwen we stapje voor stapje verder. We krijgen hele positieve en gezellige reacties van mensen. Heel blij word ik daar van. Ik vind het zo bijzonder dat mensen de sjaal die ik bijvoorbeeld ontwierp met Lopi zo mooi vinden dat ze hem ook echt zelf willen maken. Ik ben bij elke Lopi bestelling zo trots.”
collage_lopisjaal
Kun je vertellen waar de Kreafabriek precies voor staat? In welk opzicht onderscheidt de Kreafabriek zich van andere creatieve webshops bijvoorbeeld?
“Dat is wel een lastige vraag. Waar de Kreafabriek voor staat… voor gezellig samen een theetje drinken en samen maken. Ik denk dat iedereen een ‘kracht’ heeft in zijn of haar winkel, dat is voor iedereen verschillend. Ik weet wel dat ik heel graag wil delen in ‘inspiratie door passie’ en ik vind het echt heel belangrijk dat iedere klant zich koning(in) voelt. We willen graag goede service verlenen en pakken de pakketten met alle liefde van de wereld in. Met een vloeipapiertje, een cadeautje en een handgeschreven kaartje. Een cadeautje voor jezelf als je het open maakt. Zo wil ik dat mensen het ervaren. Of het nu een doos vol garen is of een blikje speldjes. Alles met dezelfde liefde.”

Het assortiment van de Kreafabriek beperkt zich niet alleen tot garens en wol, maar ik zie bijvoorbeeld ook naaimachines en borduurbenodigdheden in de webshop staan. Waar letten jullie op bij de samenstelling van het assortiment?
“Dat is het gunstige aan onze naam. We kunnen met Kreafabriek echt alle kanten op. Mocht deurmatten knopen van fietsbanden nog eens een rage worden, dan zou je zomaar fietsbanden in de fabriek kunnen treffen. Voor nu, voor de eerste stap van de fabriek, hebben we in het assortiment opgenomen wat ik mooi vind, waarvan ik denk dat anderen het ook mooi vinden. Mooi genoeg om rond te kijken in onze winkel en misschien mooi genoeg om iets te kopen. Maar er zijn nog zoveel meer zaken die we zouden willen toevoegen aan het assortiment. Langzaam, stapje voor stapje…”

Wat vind je zelf eigenlijk het leukste om te doen? Haken, breien, borduren of zit je liefst achter de naaimachine bijvoorbeeld? En wat ben je momenteel aan het maken?
“Moeilijk…, ik kies op dit moment denk ik haken. En wat ik aan het maken ben op dit moment? Ik ben een mens van tig projecten tegelijk. Ik eet ook elke dag iets anders, dus soms werk ik verder aan het patroon voor een rozendeken die ik ontwerp, soms haak ik een knuffel met een muziekje in zijn buikje als er een kindje geboren is, soms maak ik een deken en de dag erna een sjaal. Ik werk nu denk ik wel aan 10 dingen tegelijk en in mijn hoofd zitten nog wel 100 ideeën. Gelukkig ligt er een schrijfblok met pen naast mijn bed. Want ook ’s nachts komen de ideeën en dat zouden wel eens de beste ideeën kunnen zijn! Je weet het natuurlijk maar nooit!”

Het zijn waarschijnlijk twee onmogelijke vragen, maar 1) wat is jouw eigen favoriete product uit de webshop? En 2) welk product is een absolute must have volgens jou?
“Wat betreft vraag 1, een onmogelijke keuze inderdaad… ik vind de stippen-serie in roodwit van Prym echt fantastisch en het lichtblauwe smyrnakleed met rozen ‘lust’ ik ook heel erg graag. En de Lopi sjaal die moet ook perse in dit rijtje. Vraag 2 is nog onmogelijker… ik weet het gewoon echt niet. als je wilt haken denk ik dat ik echt zou adviseren een goede haaknaald aan te schaffen. Toen ik begon met haken met een dunne haaknaald van mijn tante Mien (ik denk dat ik een jaar of 8 was…) kreeg ik altijd een gevoelloze middelvinger. Kon weken duren voordat ik weer gevoel had. Dat bleef zo totdat ik van mijn vriendin een ‘echte’ Clover kreeg. Wat een heerlijkheid. Dus dat is dan denk ik wel een must-have.”collage_musthaves
Tot slot, wat kunnen we in de toekomst nog allemaal van de KreaFabriek verwachten? Wat zijn je plannen? Gaan we de Kreafabriek bijvoorbeeld ook terug zien op beurzen? En gaan jullie wellicht ook nog workshops geven? We zijn heel benieuwd!
“De toekomst… als er toch een deurtje zou zijn waardoor je af en toe even naar de toekomst kon gluren. Er zijn veel ideeën en wensen en dromen. Het aller-, allerliefst wil ik een oud fabriekje omtoveren tot echte Kreafabriek. Met een prachtig ouderwets winkeltje met zo’n toonbank met glas waar vroeger stopdassen enzo in lagen en met een ouderwetse kassa. Ik zie een heerlijke inspirerende workshopruimte voor me en uiteraard een goed verzorgde high tea. Beurzen? Ik weet het echt nog niet. Waarschijnlijk omdat ik echt een beursstand voor me zie. Zoals ik het zou willen, moeten we nog even wachten met dat plan. Groots en gezellig met wit steigerhout en diezelfde kassa uit de fabriek. Maar een mens kan niet alles tegelijk! Eerst onze webwinkel en daar ben ik zo trots op. Wat de volgende stap is? Ik weet het zelf niet… we zullen zien wat er op ons pad komt of wat we heel graag zelf op ons pad zetten. In elk geval wil ik patronen blijven delen en staat er voor het najaar een mee-haak project op stapel.”Schermafbeelding 2016-04-16 om 16.53.26

In deze reeks blogartikelen verschenen ook:
Henja Post van Henja  Online-Garenwinkel