Breiboeken die niet mogen ontbreken in je boekenkast

Dat ik dol ben op handwerkboeken is vast en zeker geen geheim. Toch heb ik onlangs mijn boekenkast uitgeruimd en flink wat handwerkboeken van de hand gedaan. En hoewel ik nog steeds beschik over een enorme boekenkast vol met handwerkboeken, staat er in die kast ook een aantal boeken die ik nooit van de hand zal doen. Waaronder de volgende breiboeken!

Allereerst is dat het onlangs verschenen boek ’52 weken sokken breien’. In dit boek vind je zoals de titel al doet vermoeden 52 verschillende patronen om sokken te breien. De patronen zijn ontworpen door verschillende ontwerpsters en bieden dus een grote variëteit aan stijlen en kleuren. Het boek is een vertaling van het boek ’52 weeks of socks’ dus als je dat boek al in je kast hebt staan, is het niet nodig om naar de boekhandel of handwerkwinkel te rennen om een exemplaar te bemachtigen. Maar als dat niet het geval is dan is dit boek (van de makers van o.a. het Laine magazine) een absolute must-have!

De volgende drie boeken zullen ook nooit uit mijn boekenkast verdwijnen vanwege de prachtige patronen die ze bevatten. Breien kunnen ze in de Scandinavische landen zoals je weet als geen ander. En deze drie boeken zijn alledrie van de hand van de Noorse vriendinnen Hanne Andreassen Hjelmås en Torunn Steinsland van het blog Klømpelømpe. Ik vind de stijl van de patronen prachtig en ook de fotografie in het boek is om bij weg te zwijmelen. Kijk maar eens op hun website. Alledrie de boeken zijn dan ook een aanrader, ook als je niet meer voor kleine maatjes hoeft te breien. Let op: van de drie boeken die in het Nederlands zijn verschenen is eigenlijk alleen het boek Winterfeest nog goed verkrijgbaar via bol.com. De overige twee titels zijn daar uitverkocht, maar kun je wellicht via andere kanalen (marktplaats, (tweedehands) boekwinkels en/of de handwerkwinkels) nog bemachtigen. Ik vond het boek De vier seizoenen onlangs bijvoorbeeld nog in een boekhandel in Amersfoort.

Een ander breiboek dat ik natuurlijk nooit zal wegdoen, is het boek Lace, kantbreien voor beginners. Dit boek bevat patronen van de hand van Alexa Boonstra, beter bekend als de ontwerpster achter Amilishly, en is door mijn eigen uitgeverij Livres de Louise uitgegeven. Als je – net als ik – ook zo houdt van die mooie breiwerken met gaatjes erin dan is dit boek ook echt iets voor jou. Het neemt je namelijk stap voor stap mee in de techniek van het kantbreien. Op basis van een bloemetjespatroon dat eenvoudig begint en dat steeds wordt herhaald, leer je stukje bij beetje steeds ingewikkeldere patronen en projecten maken.
Lace kantbreien voor beginners

Ook een boek dat nog niet zolang geleden is verschenen, maar dat zeker al een vaste plek in mijn boekenkast heeft bemachtigd, is het boek Ik brei, jij breit, wij breien van Maartje Bos. Het leuke van dit boek is dat je voor elk patroon in het boek een makkelijke variant (voor beginners) en een moeilijkere variant (voor gevorderden) vindt. Zo kun je zelf altijd een patroon vinden dat bij jouw breiniveau past! Oh en let op… binnenkort gaat er op Freubelweb een give away van start waarbij je kans maakt op 1 van de 3 exemplaren van dit mooie breiboek!

Tot slot, twee boeken van de hand van Linka Neumann die ik zeker zou aanbevelen als je houdt van de Scandinavische breistijl. In het ene boek (Noorse Truien Breien) vind je allemaal patronen van Noorse truien en in het andere boek (Noors Breien) vind je allemaal patronen van accessoires voor in je huis in Noorse stijl gebreid. Prachtige rustieke patronen die je met heel veel plezier zult gaan breien!


Wil je nog meer te weten komen over bovenstaande boeken? Bekijk dan de derde aflevering van Freubeltijd waarin ik alle boeken bespreek met de exemplaren in de hand!