Alyssa Westhoek over ‘Cross Stitch Collages’

Alyssa Westhoek van Stitchonomy is druk aan de slag geweest met het maken van haar eerste boek ‘Cross Stitch Collages’, een boek met 250 kleine patronen en 20 toffe projecten dat vanaf vandaag in de schappen ligt! Ik (Kiara, stagiaire van Freubelweb) ben erg benieuwd naar Alyssa en hoe het boek is ontstaan! Jullie ook? Lees dan snel verder!

Hi Alyssa! Wij kennen elkaar natuurlijk al een klein beetje, maar voor de mensen die jou en Stitchonomy nog niet kennen: kun je ons wat meer over jezelf vertellen?
“Hoi! Ik ben Alyssa en ik ben 30 jaar. Stitchonomy is een modern borduurmerk waaronder ik zelf patronen en producten ontwerp. Ook haal ik mooie borduurproducten uit het buitenland en bied deze hier in Nederland aan. Ik ben Stitchonomy 5 jaar geleden begonnen toen ik nog een kantoorbaan had en nog aan het studeren was (Engelse Literatuur & Vertalen). Ik wilde wat meer met mijn creativiteit gaan doen en ben zo op het idee gekomen om borduurpatronen te gaan maken.”  

Op je site kunnen we lezen dat je ooit bent begonnen met pixel art maken op Paint en dat dit de eerste stap was in het creëren van Stitchonomy. Had je ooit gedacht dat borduren je werk zou worden?
“Ik wist wel al dat een kantoorbaan niets voor mij was en dat ik graag ondernemer wilde worden. Maar nee, ik had nooit durven dromen dat ik op een dag samen met mijn vriend zou kunnen leven van het ontwerpen en borduren!”

Je bent ook internationaal heel erg actief! Heeft dat te maken met de studie (Engelse Literatuur & Vertalen) die je hebt gedaan of heeft het misschien (nog) een andere reden?
“Engels komt heel natuurlijk omdat ik een Canadese moeder heb. Mijn studie heeft mij veel geleerd over overtuigend schrijven in het Engels en dit helpt zeker mee! Ik denk dat een andere reden is dat borduren en kruissteekborduren heel erg groot is in bijvoorbeeld Amerika en Engeland – veel groter heb ik het idee dan hier in Nederland. Maar wat niet is kan nog komen, ik hoop dat ik daar een beetje aan kan bijdragen!”  

Natuurlijk moeten we het ook hebben over ‘Cross Stitch Collages’, je eerste echte boek! Hoe kwam je op het idee op dit boek te maken?
“Het idee om ooit een boek te publiceren heb ik al heel erg lang. Wat het onderwerp zou zijn, daar had ik geen idee van! Maar toen Loes en ik elkaar spraken bij Irene (@Sugaridoo) is het balletje gaan rollen voor een borduurboek. Het idee voor de collages is een natuurlijk voortvloeisel uit de Stitch Along’s die ik organiseer waar mensen steeds een klein patroontje krijgen en dat vormt dan aan het einde een groot geheel! Dat zijn de collages in het boek ‘Cross Stitch Collages’ ook – kleine patroontjes die je snel af hebt en die gecombineerd een groter project vormen.”

Een boek maken is natuurlijk een heel proces! Wat vond jij het leukste en het minst leukste aan het maken van ‘Cross Stitch Collages’?
“Het leukste vond ik het bedenken en ontwerpen van de patronen. Ook de fotoshoot vond ik natuurlijk heel tof! Dat was zo’n leuke en gezellige dag – lekker creatief zijn op een hele andere manier dan normaal. Het minst leuke was denk ik de tijdsdruk. Het moet natuurlijk allemaal af op een bepaald moment en dan wordt borduren toch een stuk minder een relax momentje voor jezelf!”

Je laat ook weten dat het voor jou belangrijk is om frisse en hippe patronen te ontwerpen zodat je iedereen aan kan spreken, jong én oud. Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Inspiratie genoeg! Je hoeft echt alleen maar om je heen te kijken. Ik houd heel erg van wandelen, kamperen en reizen – je komt dan zoveel mooie dingen tegen en mooie kleurcombinaties. Maar buiten zijn helpt ook om ruimte te maken in mijn hoofd en dan komen de ideeën vanzelf!”

Kunnen we misschien nog een ander boek verwachten in de nabije toekomst, of is dit liever iets wat je geheim houdt? 😉
“Er komt zeker een tweede boek. Deze keer geen patronenboek, maar wel weer iets heel anders borduur gerelateerd! Ik heb super veel zin om weer nieuwe dingen hiervoor te gaan verzinnen en maken!”

Facebook @Stitchonomy
Instagram @Stitchonomy
Website Stitchonomy

Benieuwd naar het boek Cross Stitch Collages? Klik op het filmpje hieronder om erdoorheen te bladeren. Klik hier als je het boek wilt bestellen!